Explozia consumului, criticată de către oficiali ai BNR

Data publicării:
lazea

„Investițiile în Europa, inclusiv în România, sunt pe un trend de reducere. România este șef de filă pe stimularea consumului, în loc să încurajeze investițiile. Ar putea, teoretic, în România și în Europa, să vină bursa care să ofere surse de finanțare pentru investiții. Soluția pentru România este schimbarea Bursei de Valori ca mijloc de finanțare. Numai că pentru asta este nevoie de un shift cultural, de o schimbare. Firmele trebuie să devină transparente pentru toată lumea, lucru care în România necesită multă schimbare culturală, la fel și în Europa. Noi suntem sincroni cu Europa, dar mai mult la lucrurile rele. Nici Europa nu prea face ce ar trebui să facă, la fel ca și România”, a spus joi economistul șef al BNR, potrivit Agerpres.

Clasa politică, exuberantă

”România stă încă bine pe segmentul macro-economic și mai puțin pe tema reformelor structurale. La momentul 2015, dintre cele 24 de economii emergente, România stă cel mai bine, dar cu ce se întâmplă acum nu o să mai stăm bine. Pe de altă parte, România este a 17-a țară, în ceea ce privește reformele structurale, deși am urcat acolo de pe locul 20, în ultimul an”, a spus joi Valentin Lazea, în cadrul unui seminar bancar.

Potrivit oficialului BNR, clasa politică din România a ales să fie exuberantă într-o perioadă de vremuri tulburi, pentru a răspunde mai degrabă așteptărilor publicului.

”Când vremurile se anunță tulburi și în lume se prezic furtuni, o țară trebuie să aleagă între a fi exuberantă sau a fi moderată. La noi, alegem exuberanța și nu putem acuza clasa politică de acest lucru. Clasa politică vrea să fie exuberantă, pentru că astea sunt așteptările publicului. Noi, ca societate, trebuie să ne hotărâm dacă în vremurile de furtună ne strângem provizii pentru vremuri grele sau vrem să fim extravaganți”, mai apreciază economistul șef.

Dar nu numai Valentin Lazea este critic la adresa politicilor de încurajare a consumului. Creșterea economică din România este una nesustenabilă, pentru că nu se vede în buzunarele populației, a declarat, joi, în nume personal, și Adrian Vasilescu, consilier Strategie Banca Națională a României (BNR).

Criticile par a fi îndreptate mai degrabă împotriva guvernlui Victor Ponta. Potrivit lui Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de finanțe și deputat PNL, volumul investițiilor publice a început să se redreseze în mandatul actualului premier.

”Trebuie apreciat faptul că, numai după primele cinci luni ale anului, Guvernul Cioloș a început să deblocheze cheltuielile pentru investiții. Astfel, cheltuielile pentru capital au o creștere semnificativă în execuția bugetară, cu peste 30% mai mult decât pe vremea Guvernului Ponta, fiind cu 1 miliard de lei mai mari față de aceeași perioadă din 2015 ”, spunea Gheorghe Ialomițianu în urmă cu o săptămână.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri