Exportatorii: Deprecierea lirei cu 15% produce pierderi de 1,5 milioane euro pe zi

Data publicării:
download 1

Estimările au fost făcute luni de către Mihai Ionescu, copreședinte al Consiliului de Export al României Mihai Ionescu. "La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerțul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export și 1,6 miliarde import. Deci, balanța este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creștere a exportului de 15% și de 5% la importuri, deci se menține trendul de balanță activă", a explicat Mihai Ionescu.

Potrivit acestuia, exporturile românești în Marea Britanie constau, în proporție de 47%, în mașini și echipamente, 23% — confecții și 18% — auto și componente auto.

În acest context, reprezentantul exportatorilor este de părere că Banca Națională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că "nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri