F-35, un avion prea scump pentru a cădea

Data publicării:
22022013 20m 20f35-51062

Proiectul F-35 deja a scăpat de sub control. Costul său a ajuns la 400 de milioane de dolari, într-un punct în care chiar şi pentru bugetul Statelor Unite e prea mult. Şi totuşi, paradoxal, e un proiect care nu poate fi oprit.

F-35, al celor de la Lockheed Martin, a ajuns în situaţia băncilor mari la începutul crizei. Prea mare pentru a fi lăsat să moară. Impactul său asupra economiei este profund.

În acest proiect sunt implicate 1300 de companii din 45 de state americane din cele 50. În plus există şi furnizori din alte nouă ţări străine. De-a lungul şi de- a latul Americii, sub o formă sau alta, în aceste proiect sunt angajate 133.000 de persoane, dintre care 41.000 numai din Texas scrie Bloomberg.

F-35 a dat peste cap orice numărătoare. Costurile sale sunt cu 70 % mai mari decât erau estimate iniţial, au ajuns la 400 de milioane de dolari, iar intrarea sa în producţie a fost întârziată cu șapte ani. Abia în 2019 se aşteaptă intrarea efectivă în producţie.

Prea costisitor

Experţii susţin că în această fază proiectul ar trebui oprit pentru că a devenit prea costisitor. Oficialii armatei spun că s-au cheltuit prea mulţi bani deja şi nu se justifică oprirea. Însă chiar şi în această fază va înghiţi sume uriaşe.

2012 trebuia să fie anul producţiei, dar F-35 încă este în faza testelor, din cauza problemelor tehnice. Iar acest gen de probleme nu pot fi rezolvate decât într-un singur fel, cu mai mulţi bani. Însă se strânge cureaua. Bugetul Statelor Unite prevede o reducere de 45 de miliarde a cheltuielilor pentru apărare, iar o felie importnată va fi luată din programul F-35. Dacă fondurile vor fi reduse şi în anii următori, proiectul va fi întârziat şi mai mult.

Mai multe ţări aliate şi-au anunţat inteţia de a cumpăra F-35 şi au avut contribuţii financiare sub o formă sau alta la dezvoltare. Însă greul revine Americii. Costul total, care include dezvoltarea, achiziţia şi apoi exploatarea timp de 50 de ani a aparatelor, se duce la 1500 de miliarde de dolari. Numai cumpărarea de la Lockheed Martin a circa 2400 de avioane va scutura bugetul de aproape 400 de miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri