Fabrica de bere Grivița, clădire monument, va face loc unui complex rezidențial și de birouri

Data publicării:
image-2014-04-25-17107702-0-fabrica-bere-25-aprilie-2014

O companie din Lituania de dezvoltare imobiliară, Hanner Holding, a cumpărat 11.000 de metri pătraţi din terenul fostei Fabrici de Bere Griviţa pentru a realiza un proiect mixt de clădiri noi de birouri şi rezidenţial, potrivit Agerpres.

Terenul, care găzduieşte trei clădiri monument, dependinţele Mălţărie, Orzărie şi Corp Administrativ ale fostei Fabrici de Bere Griviţa, a fost cumpărat în schimbul sumei de cinci milioane euro. Dezvoltatorul spune într-un comunicat remis marți presei că aceste clădiri monument reprezintă un mare interes pentru el, apreciind istoria locului şi oportunitatea de a realiza un proiect mixt care să includă conversii, restaurări dar şi clădiri noi de birouri şi rezidenţial.

La nivel global, compania lituaniană de dezvoltare imobiliară are experienţă în dezvoltarea de proiecte pe pieţele din Lituania, Letonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România şi are în plan extinderea în Germania şi Marea Britanie. Compania deţine active în valoare de peste un miliard de euro şi realizează investiţii folosind resursele proprii.

Fabrica de bere Grivița a fost situată în zona Gării Basarab  și a fost construită în anul 1869 de marele industriaș neamț Erhard Luther, la capătul Bucureștilor, pe așa-zisă șosea de centură, pe-atunci Șoseaua Basarabilor, în apropierea moșiei Grant. A fost una dintre cele dintâi întreprinderi de bere din București și din România. Berea „Luther”, produsă în halele neamțului Erhard, a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai solicitate băuturi în hanurile, restaurantele și locantele Capitalei. În câțiva ani, fabrica „Luther” și-a câștigat statutul de furnizor al Curții Regale a României, fapt ce a sporit renumele mărcii. După primul război mondial, în 1928, fabrica „Luther” deținea primul loc în industria românească de profil, ajungând să realizeze a șasea parte din producția națională de bere. După naționalizarea din 1948, fabrica „Luther” devine Întreprinderea de Bere București - Fabrica „Grivița”. În perioada anilor '70, numele a fost schimbat în Fabrica „Gambrinus”. În iulie 1998, un grup de investitori britanici și americani a preluat controlul managerial al fabricii și a introdus un program de modernizare și renovare cu o durata de 18 luni, încheiat pe 16 martie 2000. În mai 2007, fabrica „Grivița” aparținea Heineken România. Fabrica a fost inclusă pe lista clădirilor monument din patrimoniul cultural bucureștean. În anul 2007, Primăria Municipiului București a fost nevoită să ceară declasarea acesteia de pe lista monumentelor, pentru a putea realiza pasajul suprateran Basarab. În 2009 fabrica a fost declasată parțial, o parte din clădiri rămânând însă clasate drept monument istoric.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri