NYT: Facebook ar dezvolta un instrument de cenzură pentru a reintra în China

Data actualizării: Data publicării:
zuckerberg cu facebook

Un program dezvoltat de Facebook împiedică postările să apară pe pagina utilizatorilor din anumite zone geografice, scrie The New York Times, citând actuali şi foşti angajaţi ai gigantului.

zuckerberg cu facebook

Programul are menirea de a permite Facebook reintrarea pe piaţa chineză după o interdicţie de şapte ani. CEO Facebook, Mark Zuckerberg, s-a întâlnit în martie cu șeful propagandei statului chinez, Liu Yunshan, care şi-a exprimat speranţa unei consolidări a schimburilor şi unei îmbunătăţiri a înţelegerii cu firme chineze de Internet, potrivit agenţiei China Nouă.

"Am spus de mult că suntem interesaţi de China şi că petrecem timp să înţelegem şi să învăţăm mai mult despre această ţară", a declarat Arielle Aryah, o purtătoare de cuvânt a Facebook într-un comunicat trimis prin e-mail agenţiei Reuters, potrivit News.ro.

Însă nu am luat vreo decizie cu privire la abordarea Chinei. Ne concentrăm, acum, să ajutăm afaceri şi dezvoltatori chinezi să se extindă pe pieţe noi, în afara Chinei, folosind platforma noastră”, a adăugat ea.

Electronic Frontier Foundation (EFF), o organizaţie care militează pentru o mai mare respectare a vieţii private online, a declarat pentru BBC că proiectul pare "extrem de îngrijorător".

"Bravo angajaţilor Facebook, care au dezvăluit acest lucru New York Times", a declarat Eva Galperin, o analistă de politică globală la EFF.

"Este bine să ştim că mai există oameni cu principii care lucrează acolo", a adăugat ea.

Surse citate de NYT - actuali şi foşti angajaţi - au subliniat că, la fel ca multe alte programe informatice la care s-a lucrat, acest instrument ar putea să nu fie implementat vreodată.

Concesii pro-cenzură

Începând din 2009, singura modalitate de accesare a Facebook-ului în China este printr-o reţea privată - un program menit să "ascundă" locul în care se află utilizatorul şi să ocolească restricţii impuse pe plan local în accesarea Internetului.

Facebook, care are 1,8 miliarde de utilizatori activi, depune eforturi agresive să se extindă în afara actualei pieţe.

În lumea în dezvoltare, acest lucru presupune experimentarea unor noi tehnologii de conectare în regiuni rurale.

Iar în China, o ţară bine cunoscută pentru faptul că supraveghează îndeaproape activitatea online, pare că site-ul ar fi dispus să facă concesii.

Potrivit angajaţilor citaţi sub protecţia anonimatului de Mike Isaac de la NYT, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a fost întrebat în vară ce planuri are într-o întâlnire cu persoanlul.

"Este mai bine ca Facebook să ia parte la conversaţie, chiar dacă nu este o conversaţie completă", ar fi spus el, subliniind că este devreme.

O purtătoare de cuvânt a Facebook nu a confirmat şi nici nu a infirmat, pentru BBC, ca exactă această citare.

Firme terțe implicate

Facebook şterge cu regularitate conţinut din reţea, la solicitarea guvernelor.

Acest proces este relativ public, iar compania prezintă un raport anual în care oferă informaţii despre cantitatea şi natura acestor solicitări.

Însă acest program este diferit prin faptul că va permite unui terţ, de exemplu o firmă chineză care cooperează cu Facebook, să blocheze mesajele.

China cenzurează un număr vast de subiecte. Cea mai frecventă căutare - cu privire Piaţa Tiananmen - nu oferă niciun rezultat despre masacrul din 1989.

Facebook nu este primul gigant din Silicon Valley care intră în labirintul moral pe care-l presupune să faci afaceri în China.

Google s-a retras din China continentală în urma unui scandal în centrul căruia s-a aflat cenzurarea rezultatelor căutărilor. Gigantul direcţionează în prezent tot traficul către Google Hong Kong.

LinkedIn, reţeaua pentru profesionişti, cenzurează o parte din conţinut. Însă, în virtutea faptului că firma nu este percepută ca o gazdă a dezbaterii publice, această cenzură nu este la fel de controversată.

Dacă va urma exemplul LinkedIn, "Facebook îşi va negocia principiile în schimbul accesului pe piaţă", afirmă Galperin de la EFF. "Acest lucru va avea repercusiuni enorme asupra drepturilor omului", subliniază ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de Parkinson: „El cade mult pentru că...