Facturile la electricitate, curăţate de investiţiile inutile

Data publicării:
energie electrica curent instalatie distributie

Până acum, companiile de distribuţie veneau cu o listă la ANRE cu toate investiţiile pe care urmau să le facă. Nimeni nu verifica însă dacă acele investiţii în reţelele electrice duc la reducerea penelor de curent sau a preţurilor pentru consumatorii finali. Din contră, sumele cerute de companiile de distribuţie erau trecute în facturile consumatorilor şi nimeni nu mai urmărea dacă banii au fost cheltuiţi cu folos.

Acum, un ordin publicat în Monitorul Oficial le permite autorităţilor să îi întrebe pe distribuitori de ce vor să facă investiţia, de unde au banii şi ce beneficiu concret vor avea consumatorii.

Dacă şi-au atins scopul cel puţin într-o proporţie de 80% vor fi recunoscute în tarife. Dacă nu vor aduce beneficiul prognozat, atunci nu vor fi introduse în tarifele suportate de consumatori. Practic, ordinul se referă la investiţiile care se vor face începând cu anul viitor, 2017”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Noul ordin obligă companiile să investească între 5 şi 10% din bani în electrificarea localităţilor fără curent. Şi banii cheltuiţi cu maşinile vor fi număraţi: distribuitorii nu pot cumpăra într-un an mai mult de 10% din numărul de maşini aflate deja în proprietatea companiilor. Nu în ultimul rând, nu pot fi puse în facturi investițiile cu dotarea clădirilor care sunt închiriate de la alte firme.

„Ce s-a întâmplat în zona de distribuţie este un model corect. Nu ştiu dacă el a fost aplicat corect. Pentru asta avem o autoritate de reglementare în domeniul energiei. Am concesionat, adică am dat în păstrare unui terţ un serviciu de distribuţie, nişte reţele. I-am stabilit nişte obligaţii cum să le modernizeze, i-am stabilit şi un criteriu prin care măsurăm performanţa”, a spus Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Ceea ce a ieşit la lumină este tocmai faptul că investiţiile nu se făceau, dar autoritatea recunoştea în tarife orice îi cereau companiile de distribuţie. Astfel, potrivit ANRE, în primele opt luni din anul trecut investiţiile totale în reţelele de distribuţie depăşeau cu puţin 410 milioane de lei, fiind doar o treime din valoarea prognozată.

În zona Olteniei s-au făcut 50% din investiţiile prognozate, fiind cel mai mare procent de realizare dintre toate cele opt regiuni ale ţării. Pe ultimul loc este regiunea Dobrogea unde s-au investit doar 18 milioane de lei din totalul de 76 de milioane cât era estimat. De aceea, la începutul anului ANRE a tăiat cu 12%, în medie, tariful de distribuţie, adică sursa principală de profit pentru aceste companii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...