Facturile la utilități, capcane pentru români

Data publicării:
fact2

Factura la energie electrică din regiunea Olteniei, trimisă către 1,4 milioane de clienţi, îi poate face pe consumatori să plătească sume mult mai mari decât cele datorate efectiv.

Un client are nu mai puţin de cinci valori de plată înscrise pe factura la energia electrică. Deşi energia consumată este în valoare de 44 de lei, suma totală trecută pe factură este de 190 de lei. Diferenţa aceasta vine din estimările pentru lunile următoare. Dacă clientul doreşte să plătească toată suma nu face decât să împrumute compania de utilităţi cu aceşti bani”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Noi le-am cerut să înceteze această practică pentru că nu este conformă cu reglementările. Putem să-i sancţionăm, să-i amendăm”, declară Marian Cernat, director în cadrul ANRE.

Laurenţiu Ciurel, director general CE Oltenia, spune că „factura este făcută de aşa natură încât e destul de complicat să îţi dai seama ce plăteşti.”

O parte dintre consumatorii de gaze naturale din jumătatea de sud a ţării primesc şi ei o factură asemănătoare. Autorităţile spun că ar fi vorba de un proiect pilot, însă şi acest experiment trebuie să înceteze.

Factura la gaze este mult mai stufoasă și la fel de greu de citit. Deşi la data scadenţei acest client consumase mai puţin decât se estimase iniţial, suma de plată pe care o are este de 38,3 lei. Consumatorul poate fi dus în eroare de aceste două estimări de plată în avans”, explică reporterul Digi24, Cătălin Bălan.

În martie anul viitor toţi consumatorii de energie electrică vor avea o factură unică pe ţară. Pe prima pagină vor fi trecute puţine informaţii, tocmai pentru a uşura citirea facturii. Vom regăsi aici cantitatea de energie consumată, cum se formează preţul acesteia şi suma finală de plată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri