Facturile mari umflă profiturile companiilor de utilități

Data publicării:
contoare captura

Majoritatea carburanţilor pe care îi cumpărăm vin de la OMV Petrom: compania a avut 2,5 miliarde de lei profit anul trecut. Jumătate din rezervele de gaz ale României sunt extrase de Romgaz: câştigul raportat: 1,7 miliarde de lei. Cel mai mare producător de energie electrică din ţară, Hidroelectrica, a obţinut profit de 1,2 miliarde de lei într-un an.

Acestea sunt cele mai puternice trei companii din România, dar lista celor care îşi rotunjesc veniturile cu taxele plătite de populaţie este mult mai lungă: tarifele percepute de Transgaz reprezintă 12% din factură. GDF Suez, altă companie din topul celor mai profitabile, are tarif de distribuţie care reprezintă 30% din costul final.

În energia electrică, tariful de distribuţie perceput de Electrica şi Enel este 35% din factură. Câştigurile acestor companii nu îi ajută deloc pe clienţi: investiţiile sunt amânate, iar banii îşi pierd urma.

Statul acumulează nişte sume care ar trebui să se manifeste cumva în bunăstarea generală sau să fie irosiţi aşa cum ştim noi să irosim banii în proiecte publice”, a spus Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Până în 2020, 80% din contoarele de energie electrică din România să fie contoare inteligente. Cele mai mari investiţii la nivelul distribuţiei de energie electrică se vor face acolo”, a spus Zoltan Nagy, membru în conducerea ANRE.

În domeniul gazelor naturale, Romgaz şi Transgaz au obţinut marje de profit de aproape 40%, de peste cinci ori mai mari decât permite legea. Pentru că cele două companii au activităţi reglementate de stat, Comisia Europeană cere să fie ţinut în frâu câştigul, care să nu treacă de 7,5%. Cu toate astea, din cauza calendarului de scumpire a gazelor, afacerile acestor companii au explodat artificial.

Profitul lor nu se datorează neapărat unui management extraordinar. FMI ne-a obligat să liberalizăm preţul gazului. Deci grosul venitului şi profitului probabil vine de acolo”, spune Zoltan Nagy.

O nouă majorare a preţului la gaze, de 13 procente, va intra în vigoare luna viitoare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri