Fără bani de la APIA, cer împrumut bancar

Data publicării:
subventiiAPIA

„Bună ziua!

Bună ziua, pentru adeverinţă! Mi-am făcut cerere!

Îmi daţi, vă rog, buletinul?”

Doar în ultimele două luni, 870 de fermieri clujeni au cerut adeverinţele speciale de la APIA, ca să poată lua credit bancar cu ele. De exemplu, Liviu Rus va încasa peste 7.000 de lei - aproape cât subvenţia pentru cele 400 de oi pe care le are. Fermierul spune că, dacă ar fi primit subvenţia pentru teren, în noiembrie, nu ar mai fi fost nevoit să apeleze la bancă.

Rus Liviu, fermier: „Nu au dat-o la timp, aia e şi avem nevoie şi suntem obligaţi să facem lucrul ăsta. Pentru cereale, să cumpărăm cereale la oi, că vine iarna ”

Astfel de cereri se depun non-stop la APIA Cluj.

Romulus Corchiş, fermier: „Am rămas în urmă cu aratul, cu treburi.

Când mergeţi la bancă?

Când ne vine adeverinţa ”

Numărul triplu de cereri faţă de anul trecut se explică prin faptul că doar 60% dintre cei 33.000 de fermieri clujeni şi-au primit avansul pentru subvenţia pe teren.

Adrian Zaharia, director executiv APIA Cluj: „Unul dintre motive ar putea fi chiar faptul că nu am reuşit să finalizăm plata în avans pentru toţi fermierii. Prin aceste documente pe care le eliberăm noi garantăm băncii că ei sunt fermieri APIA şi că urmează să primească o anumită sumă de bani.”

Până în martie, funcţionarii APIA dau asigurări că toţi fermierii îşi vor primi subvenţiile înregistrate în sectorul de zootehnie. Pentru o bovină vor primi 300 de lei, iar pentru o ovină 20 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri