Fermierii cu sisteme de irigații se gândesc la un profit de cel puțin 5 la sută

Data publicării:
Capture 2

O fermă din Trifeşti, care se întinde pe 2.000 de hectare, este singura din judeţul Iaşi unde există sistem de irigaţii pe întreaga suprafaţă cultivată.

Investiţia în echipamente a costat 4.000 de euro pentru fiecare hectar. Anul acesta, instalaţia a fost folosită la capacitate maximă.

Pentru a avea o producție decentă într-o vară secetoasă cum a fost aceasta, fermierii au fost nevoiți să asigure aproximativ 150 de litri de apă pe metru pătrat prin sistemele de irigații”, relatează Ligia Pricopi, corespondent Digi24 Iaşi.

Un cost numai cu apa de irigat s-a ridicat undeva la 1.500-1.600 de lei pe hectar”, declară ing. Vasile Lungu, fermier.

Chiar dacă a cheltuit mulţi bani, fermierul a reuşit să-şi salveze recolta.

În lanurile irigate, porumbul este încă verde, iar fermierii apreciază că la sfârşitul lui septembrie vor avea o recoltă de aproximativ 8-9 tone la hectar.

Culturile lăsate la voia întâmplării sunt uscate din cauza secetei, iar producţia estimată este cu cel puţin 30 la sută mai mică.

Cultura este, în general, curată, semănată la timp, dar nu ştiu dacă reuşim să facem 1.500 de kg pe hectar. Ceea ce înseamnă mai puţin de 50 la sută”, spune ing. Aurel Placinschi, fermier.

Pagubele produse de seceta din acest an în Iaşi au ajuns la peste 48 de milioane de lei. Sunt culturi compromise în totalitate.

58.000 de hectare. Cu o preponderenţă la porumb, o suprafaţă de 17.800 de hectare, floarea soarelui 14.600, soia 4.256 şi sfecla de zahăr”, afirmă Manuela Antoniu, directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură.

Chiar şi pentru culturile irigate, producţia a fost anul acesta cu 20% mai mică decât anul trecut, dar fermierii speră că vor obţine totuşi profit, măcar 5%.

Citiți și

Expert climatolog: Astfel de veri călduroase vor deveni din ce în ce mai frecvente

Seceta îi unește pe fermierii din Bihor: vor să refacă sistemul de irigații

Culturi distruse de secetă: Pierderi de două miliarde de euro în agricultură

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri