Bugetul, construit pe estimări optimiste

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Optimismul pare să fie unul dintre ingredientele bugetului pe acest an. Un buget construit pe o creştere economică de 5,2%, cu mult peste estimările altor instituţii. Cei de la Banca Naţională se aşteaptă deja la o încetinire a economiei. Dar cea mai pesimistă prognoză este a unui grup financiar internaţional, care vede un avans de doar 3,4% al PIB-ului în acest an.

Ministrul Finanţelor este de părere că anul acesta, în bugetul României vor intra 253,2 miliarde de lei, din impozitele plătite de populaţie şi firme. Un rezultat care se bazează pe estimarea de creştere economică de 5,2%.

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: „Eu am diagramele mele care ne arată că bugetul se construieşte pe o creştere economică de 5,2% şi care rezultă dintr-un model matematic cu care operează comisia naţională de prognoză şi care este singura autoritate în materie de prognoză economică”.

Dar nimic nu este bătut în cuie câtă vreme vorbim de estimări.

Dovadă că specialiştii Institutului de Statistică tocmai au revizuit în scădere avansul PIB-ului până în septembrie 2016. De altfel, şi cei de la BNR au vorbit în ultima şedinţă de o încetinire a economiei în perioada următoare. Şi nu sunt singurii.

Banca Mondială a redus recent prognoza de creştere la 3,7% pentru 2017. Cei mai pesimişti sunt analiştii grupului financiar Unicredit, cu doar 3,4%.

Dar dacă niciunul nu are dreptate, cât de realistă e prognoza Guvernului? Un oficial al Băncii Naţionale spune că e posibilă, dar cu riscul depăşirii deficitului bugetar de 3%.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, preluare "În faţa ta", „Dacă te uiţi numai la măsurile care prin ochii publicului sunt favorabile, şi numai atât, e greu să îl reduci sub 4%. Problema e dacă două lucruri pot fi realizate în acelaşi timp: dacă deficitul e redus la 3%, creşterea economică mai poate fi la 5.5%?”

Un scenariu pe care Ministerul Finanţelor nu îl ia în calcul.

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: „Deficitul se duce până la urmă la 3%. Maxim. Deci limita este de 3%, că ne închidem pe 2,8, 2,9, 2,95, 2,85, nu ştiu să răspund astăzi la această întrebare”.

Bugetul pentru 2017 ar trebui să ajungă în Parlament pe 25 ianuarie.

FOTO: INQUAM - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri