Cât de bine sunt plătiți funcționarii publici din Europa Centrală și de Est

Data publicării:
greva-spontana-ANAF-1

Salariile funcționarilor publici români sunt cu 56% mai mari decât salariul mediu pe economie, ceea ce face ca raportul dintre cele două tipuri de salarii să fie cel mai mare din statele din Europa Centrală și de Est (ECE) – Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria și Slovacia – potrivit unei analize realizate de Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

salarii-medii-sector-public-privat-mediu-ec

În restul statelor, raportul variază între aproximativ 120% (deci cu 20% mai mult față de salariul mediu) în Polonia și Slovacia și aproximativ 105% în Cehia (cu 5% mai mult), potrivit analizei preluate de cursdeguvernare.ro.

Pe de altă parte, salariile din sistemul de educație românesc sunt mai mici decât cele ale profesorilor din Ungaria și Polonia, raportat la salariul mediu pe economie.

Cu excepția Ungariei, și angajații din sănătate înregistrează un raport defavorabil lor, comparativ cu cel al colegilor din celelalte state ECE.

Trebuie precizat că media salariului din administrație este ridicată de veniturile foarte mari ale angajaților din administrația centrală – ministere, în principal.

Situația din administrația publică face ca salariul mediu al bugetarilor să fie cu 12% mai mare decât media celui din privat, acesta fiind și el cel mai mare raport din ECE.

Salariile relative din sectorul bugetar din România sunt mai mari decât cele din celelalte țări ECE începând cu 2013, dar a mai existat un interval când bugetarii români erau mai bine plătiți decât cei din ECE, în perioada 2006 – 2009. Au scăzut ulterior, după ce Guvernul Emil Boc a redus cu 25% salariile din sistemul public.

Majorarea accelerată a salariului minim, în ultimii 5 ani, a făcut ca raportul dintre acesta și salariul mediu să fie al 7-lea din UE 28, în timp ce în 2012 plasa România pe una din ultimele poziții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri