Cresc dobânzile la creditele în lei

Data publicării:
BNR 1-1

Indicele Robor la 3 luni, aflat în formula de calcul a creditelor în monedă națională cu dobânda variabilă, a urcat la 0,83%, nivel maxim al ultimelor aproape şase luni. Acest nivel a fost atins ultima dată la finele lunii iunie.

BNR 1-1

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat miercuri pentru a doua zi la rând, ajungândla 0,83% pe an, de la 0,82% în şedinţa precedentă, nivel maxim din 29 iunie, pe fondul creşterii randamentelor la titlurile de stat, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânxile la creditele variabile în lei. 

Robor la 3 luni a fost cotat miercuri la 0,83% pe an, de la nivelul de 0,82% înregistrat în precedenta şedinţă. Anterior, vineri şi luni, Robor la 3 luni s-a menţinut la 0,81% pe an.  

Robor la 6 luni a crescut de la 1,08% pe an până la 1,09%, nou nivel maxim din 3 februarie. 

Creşterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat.

La ultima licitaţie de titluri de stat, de luni, Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut doar 356 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 24 mai 2017, sub jumătate din programul anunţat, de 800 milioane lei, la un randament mediu anual de 0,76%, în creştere semnificativă faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară.

Dobânzile interbancare au scăzut puternic în ultimul an, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an. 

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie, chiar dacă majorarea s-a oprit, o perioadă, în jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri