Data la care trebuie depusă prima declarație fiscală în variantă nouă

Data publicării:
viorel stefan_gov ro

Proiectul privind sistemul de impozitare pe gospodărie va fi finalizat în două luni, a promis ministrul Finanţelor. Viorel Ştefan a explicat la Digi24 despre cum va funcţiona sistemul şi când va intra în vigoare. Declaraţiile ministrului Finanţelor au fost făcute în cadrul emisiunii „În faţa ta", care se difuzează duminică, la Digi24, de la ora 13.05.

1 mai 2019 este termenul la care angajaţii români vor depune prima declaraţie de venit în cadrul noului sistem de impozitare. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sistemul de impozitare trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

„Angajatorul astăzi reține la sursă obligația angajatului. În noul sistem nu va mai exista această reținere la sursă. Cel care realizează venit, e venitul lui, îl va folosi până se naște obligația de plată către Fisc, în folosul personal, dar va trebuie să aibă în vedere că în luna mai e scadența. În luna mai va trebui să facă acea declarație fiscală în care se vor înregistra atât veniturile cât și drepturile lui care decurg. Nu neapărat vor avea o sarcină de plată în luna mai”, a spus ministrul.

Toate acestea se vor lămuri abia după ajustarea impozitului datorat statului prin nişte deduceri fiscale a căror listă abia acum se face.

Deductibilitățile legate de familiile cu copii în funcție de nivelul de venituri realizate, la aceasta se adaugă deductibilitățile în legătură cu abonamentele la rețelele de sănătate. Costuri privind educația, cheltuielile pe care le are o gospodărie în legătură cu îmbunătățirea confortului locuinței. Donațiile, sponsorizările ONG-urilor cu scopuri caritabile, a unităților de cultură”, a adăugat ministrul.

Ce se întâmplă cu oamenii care nu vor înţelege că trebuie să economisească bani tot anul pentru impozit? Pentru ei vor exista consultanţi fiscali, care să-i îndrume cum să completeze declaraţia, pe care o vor şi depune la ANAF.

„Pe un calcul grosier, noi am spus ca daca sunt 7,5 milioane de gospodării în România și un consultant fiscal ar putea să asiste 200 de de gospodării în medie am ajuns la 35.000 de consultanți fiscali”, a precizat ministrul.

Ministrul de Finanţe a dat asigurări că nu se vor înghesui cinci milioane de angajaţi la ghişee ca să plătească, pentru că va fi pus la punct un sistem online.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri