Deficitul bugetar a urcat cu 0,49%, la 3,7 miliarde de lei

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat în septembrie la 3,7 miliarde lei, sau 0,49% din produsul intern brut (PIB), după ce ajunsese la 3,1 miliarde lei în august, însă dezechilibrul bugetar este cu mult sub nivelul programat, în special ca urmare a reducerii cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi a realizării unor cheltuieli reduse cu investiţiile, arată datele publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj, scrie News.ro.

Pentru întrtegul an, deficitul bugetar este estimat la circa 21 miliarde lei, echivalent cu 2,8% din produsul intern brut (PIB) calculat pe metodologia cash. Astfel, după nouă luni, deficitul bugetar este sub 18% din deficitul programat pentru întregul an.

În primele nouă luni din 2015, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 6,15 miliarde lei (0,87% din PIB), însă între timp bugetul a fost afectat de mai multe măsuri fiscale şi salariale. 

După primele opt luni din acest an, bugetul înregistra un deficit mai mic, de 3,1 miliarde lei, sau 0,4% din PIB, ceea ce înseamnă că bugetul a fost deficitar în luna septembrie cu circa 600 milioane lei. 

„Execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB”, a anunţat MFP.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 165,8 miliarde de lei în perioada ianuarie-septembrie, în scădere cu 2% faţă de primele nouă luni din 2015 şi reprezintă 21,9% din PIB.

Scăderea încasărilor bugetare a accelerat uşor faţă de primele opt luni, când declinul era de 1,9%. 

Cel mai mare declin s-a înregistrat, după primele nouă luni, la încasările din TVA, care au scăzut cu 8,6% faţă de perioada echivalentă a anului trecut. În perioada ianuarie-august, scăderea a fost de 9,4%, în ciuda creşterii vânzărilor de retail cu aproape 20%. 

Ministerul motivează evoluţia prin reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, şi de la 24% la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015.

Totuşi, alte taxe au adus mai mulţi bani la buget. 

„S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+12,3%), contribuţii de asigurări sociale (+6,9%), accize (+6,4%), impozitul pe salarii şi venit (+3,8%)”, arată datele MFP.

Încasările din contribuţii la sistemul public de pensii au fost mai mari cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale cu 16,1%, la impozite şi taxe pe proprietate cu 7,3%, iar la taxa pe utilizarea bunurilor s-a înregistrat o creştere de 4,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 169,5 miliarde de lei, au crescut în primele nouă luni cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ritm atenuat faţă de primele opt luni, când avansul era de 4,7%.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 9,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în principal ca urmare a majorărilor salariale acordate în a doua parte a anului 2015 şi a creşterii salariului minim pe economie la 1.250 de lei, de la 1 mai.

Salariile bugetarilor au însumat 41,5 miliarde lei în primele nouă luni, adică circa un sfert (24,5%) din toate cheltuielile statului.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au scăzut cu 1,3% în primele nouă luni, la 26,7 miliarde lei, după ce, în perioada ianuarie-august, se înregistra un avans de 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Faţă de programul stabilit, cheltuielile din această categorie sunt mai mici cu 17%, precizează Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 7,7%, fiind influenţate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 şi de dublarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 17,3 miliarde de lei, respectiv 2,3% din PIB, semnificativ sub nivelul programat.

Pentru întregul an 2016, bugetul prevede 37,7 miliarde lei pentru investiţii, din care17 miliarde lei din fonduri europene, 19,2 miliarde lei de la buget, iar restul din alte surse.

Astfel, în ultimele trei luni ale anului, guvernul ar trebui să cheltuie peste 20 miliarde lei, mai mult decât nivelul realizat efectiv în primele nouă luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri