Dezechilibrul plăților externe, mai mare cu 14,9% față de 2016

Data publicării:
shutterstock_504944833

Deficitul de cont curent al României s-a adâncit în luna mai la 1,97 miliarde euro, în creştere cu 14,9%.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat după primele cinci luni din acest an un deficit de 1,969 miliarde euro, cu 14,9% mai mare decât nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR), potrivit News.ro.

După primele cinci luni din 2016, contul curent a înregistrat un deficit de 1,714 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR. Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României. 

Statisticile oficiale publicate recent arată că deficitul comercial (FOB/CIF) a fost în primele cinci luni de 4,47 miliarde euro, mai mare cu 18% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în primele cinci luni ale acestui an.  Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 16,6% în primele cinci luni, până la 4,09 miliarde euro. Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB  este în principal costul transportului.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 1,34 miliarde euro după primele cinci luni, în scădere de la 2,16 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2016. În schimb, balanţa serviciilor şi-a redus excedentul cu 6,3%, la 2,954 miliarde euro în primele cinci luni din 2017. 

Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns după primele cinci luni la un excedent de 508 milioane euro, cu 36,7% mai mic decât în ianuarie-mai 2016. Anul trecut, România a înregistrat o creştere de peste două ori (+112%) a deficitului de cont curent faţă de anul precedent, până la 4,1 miliarde euro, în special ca urmare a adâncirii dezechilibrului comercial şi a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine.

În 2015, deficitul contului curent a fost de 1,94 miliarde euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri