Dobânzile cerute României au crescut cu 0,3% în ultimele zece zile

Data publicării:
reweb2

În zece zile costurile de împrumut ale României s-au majorat cu aproximativ 0,3%. Creșterea a început în data de 26 ianuarie, înainte de publicarea controversatei OUG 13 din 2017. Climatul politic neclar nu este însă de natură să ducă la micșorarea costurilor de împrumut.

reweb2

Potrivit datelor prezentate de Deutsche Bank (DB), probabilitatea de default la creditele acordate României a crescut de la 1,3% (socotită la o rată de recuperare a creditului de 40%), valoare înregistrată la data de 26 ianuarie, la 1,6% în data de 2 februarie. România a ajuns la un ”spread CDS” (sumă anuală pe care cumpărătorul trebuie să o plătească pentru a beneficia de o asigurare de neplată, exprimată ca un procent din valoarea nominală) de 97 puncte bază sau 0,97%. Calculele arată că în cazul împrumutării unui miliard de euro se plătește suplimenar în urma creșterii componentei de risc a dobânzii trei milioane de euro.

Mișcarea nu este specifică tuturor țărilor central și est-europene. Potrivit bancherilor DB, Polonia înregistrează aceeași valoare de a probabilității anuale de default, respectiv 1,2% (CDS Polonia), de la începutul lunii ianuarie, când acest indicator a scăzut de la 1,3%. La fel și Ungaria.

"Evoluţiie recente de pe piaţa internă, aprobarea Ordonanţei de Urgenţă controversate privind infracţiunile de corupţie şi protestele masive, au rezultat într-un sentiment negativ din partea investitorilor faţă de activele în leu românesc (titlurile de stat şi cursul de schimb)", notează analiştii grupului austriac Raiffeisen într-un buletin de investiţii, potrivit Economica.net.

Între timp, agenţia S&P Global Ratings a avertizat, potrivit Bloomberg, că problemele interne riscă să afecteze încrederea investitorilor şi să frâneze creşterea economică. Randamentul eurobondurilor româneşti în euro, cu maturitatea în 2028, a ajuns pe 1 februarie la 2,8%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului, în creştere cu 11% faţă de cotaţia de 2,52% din 5 ianuarie, ziua învestirii guvernului Grindeanu, potrivit Economica.net

Nici titlurile în lei nu se simt mai bine. Randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale în lei cu maturitatea la 10 ani au avansat cu peste 10%, de la 3,48% în 5 ianuarie la 3,8% vineri, 3 februarie.

Guvernul urmează să împrumute anul acesta circa 50 de miliarde de lei de pe piața internă și 3 miliarde de euro de pe piețele externe, a declarat recent Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului, potrivit Profit.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri