Dolarul, nivel istoric faţă de leu. Euro, cursul cel mai mare din ultimele patru luni

Data actualizării: Data publicării:
bani casa ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES

Moneda europeană a trecut miercuri de 4,52 lei, cea mai înaltă cotaţie din ultimele patru luni, în timp ce dolarul a atins un nivel maxim istoric, de peste 4,22 lei.

bani casa ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES-2

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5218 lei, în creştere uşoară faţă de cotaţia precedentă şi nivel maxim din 29 iunie, în timp ce dolarul a revenit pe o tendinţă de apreciere şi a depăşit 4,22 lei, nivel maxim istoric în raport cu moneda românească.

Marţi, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5146 lei/euro.

Leul s-a depreciat pe o tendinţă regională, generată de înrăutăţirea percepţiei faţă de activele emergente, spun analiştii. Totuşi, moneda românească a rezistat mai bine faţă de alte monede cu regim similar din regiune, precum forintul sau zlotul. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a revenit pe tendinţa de apreciere demarată după victoria lui Donald Trump în alegeri, cotaţia urcând de la 4,1844 lei până la 4,2246 lei, nivel maxim istoric, depăşind precedentul record, atins în 3 decembrie 2015, de 4,2220 lei.

Dolarul american s-a scumpit cu 4% în raport cu leul după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Pe pieţele internaţionale, moneda ameircană s-a apreciat miercuri în raport cu principalele valute, cursul euro coborând sub 1,07 dolari. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian, considerat monedă-refugiu în perioade dificile, a urcat uşor, până la 4,2071 lei, de la 4,2018 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri