Explicaţia conflictului ANAF - Sorin Grindeanu

Data publicării:
masini anaf - foto facebook anaf 06 08 2015 crop

Sorin Grindeanu i-a transmis succesorului său Mihai Tudose să schimbe actuala conducere a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) dacă vrea să îmbunătăţească nivelul de colectare al taxelor şi impozitelor la bugetul de stat. ”În ciuda faptului că avem această creştere economică de 5,7%, nu colectăm suficient de bine”, a spus Grindeanu. ANAF a răspuns acuzaţiilor referitoare la nivelul redus al colectării.

”În ciuda faptului că avem această creştere economică de 5,7%, nu colectăm suficient de bine. Avem întâlniri săptămânale sau la 10 zile cu conducerea Ministerului Finanţelor şi cu cei de la ANAF pentru a corecta anumite lucruri care au apărut în special în ultima lună-o lună şi jumătate. Nu am găsit răspuns nici la ultima întâlnire pe care am avut-o în urmă cu aproximativ două săptămâni la următoarele, de exemplu, trei întrebări: de ce, în condiţiile în care consumul a crescut cu 7%, încasările din TVA, înainte de rambursări, sunt minus 7%, de ce încasările din accize au scăzut la patru luni cu 6,8%, în condiţiile în care consumul de produse accizabile a crescut cu 6,5% şi cum se face că avem cea mai mare creştere economică din UE - 5,7%, dar încasările la impozitul pe profit au scăzut cu 5,9%? Aceste întrebări le-am pus în urmă cu două săptămâni celor de la ANAF”, a afirmat Sorin Grindeanu.

În acest context, Grindeanu l-a îndemnat premierul desemnat, Mihai Tudose, ”să se uite foarte atent la acest lucruri, să schimbe echipa de la ANAF dacă vrea să îmbunătăţească nivelul de colectare la bugetul de stat”.

Probabil că întrebarea care se pune este: de ce nu a făcut el asta? Se pare că a vrut asta şi a fost oprit. Au existat informaţii pe surse că a fost unul dintre diferendele avute cu Dragnea şi unul dintre motivele pentru care s-a dorit mazilirea. Iar declaraţia de astăzi vine să confirme acele surse. Ce a spus Grindeanu şi mai ales cum a spus arată o problemă mare la Fisc. Acolo încasările sunt departe de plan. Economia creşte puternic, consumul e mare... dar veniturile merg mult sub aşteptări şi mult sub ce ar trebui. Şi e semn că evaziunea e în floare.

ANAF: Nivelul de colectare a crescut; am cerut buget pentru a menţine specialiştii în sistem

În replică, ANAF a precizat că estimează pentru trimestrul al doilea un plus al încasărilor de 3,83 miliarde lei faţă de perioada similară a anului trecut (108,1%) şi realizarea în proporţie de 100% a programului trimestrial de încasări, respectiv o depăşire a acestuia cu 300 milioane lei.

Reprezentanţii ANAF reclamă că au înaintat premierului propuneri pentru schimbarea managementului în domeniul colectării, iar numirile s-au facut cu peste o lună întârziere. De asemenea, susţine că i-au solicitat premierului un buget care să permită menţinerea specialiştilor în sistem şi ocuparea celor aproape 3000 de posturi vacante.

"Referitor la afirmaţiile domnului Grindeanu precizăm următoarele: impozitul pe profit declarat aferent trimestrului I 2017 a fost mai mare cu 300 milioane lei (4,6 miliarde în 2017 faţă de 4,3 miliarde în 2016), chiar în condiţiile în care în trimestrul I 2017 un număr de 7.524 de contribuabili au trecut în categoria plătitorilor de impozit specific având primul termen de declarare şi plată 25 iulie 2017. În acest context, nivelul încasărilor a fost influenţat negativ prin compensarea din obligaţiile declarate pentru anul curent a sumelor de impozit pe profit virate anticipat în anul fiscal 2016, în condiţiile închiderii exerciţiului financiar pe pierdere. Totodată, un număr de aproximativ 115.000 de contribuabili au trecut de la regimul de plătitori de impozit pe profit la regimul de impozit pe microintreprinderi, prin majorarea plafonului la 500.000 de euro a cifrei de afaceri, ceea ce a condus la o încasare suplimentară la impozitul pe microintreprinderi de aproximativ 52 milioane de lei. nivelul încasărilor de TVA ce reflectă activitatea economică din perioada ianuarie – aprilie 2017 cu declararea obligaţiilor fiscale în perioada februarie - mai 2017, este mai mare cu 600 milioane lei faţă de încasările din perioada similară a anului 2016, chiar şi în condiţiile reducerii cotei standard de impunere de la 20% la 19%", explică ANAF.

Ca urmare a schimbării managementului ANAF cu atribuţii în domeniul colectării veniturilor şi a celui responsabil cu coordonarea activităţii de antifraudă fiscală, gradul de realizare a programului de încasări bugetare pentru semestrul I 2017 este estimat la 99,2 %, cu evoluţie ascendentă în ultimele doua luni, mai şi iunie, ca urmare a îmbunătăţirii activităţii de colectare a veniturilor la bugetul de stat, recuperându-se parţial deficitul înregistrat în primul trimestru al anului, precizează instituţia.

Reprezentanţii ANAF susţin că "propunerile de schimbare a managementului au fost înaintate şefului Guvernului de către preşedintele ANAF cu mult timp înainte ca acestea să fie aprobate, un exemplu fiind poziţia de vicepreşedinte responsabil cu activitatea de administrare şi colectare a veniturilor bugetare, pentru care propunerea s-a înaintat în 22 februarie, iar numirea s-a realizat în 5 aprilie".

"Precizăm că încă din data de 6 martie preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, i-a adus la cunoştinţă premierului Sorin Grindeanu faptul că, pentru realizarea obiectivelor propuse si asumate de către ANAF, o condiţie absolut necesară este asigurarea unui buget care să permită menţinerea în sistem a personalului de specialitate şi ocuparea posturilor vacante de aproximativ 3.000 la acea dată, din totalul de 28.000 prevăzute în statele de funcţii ale instituţiei", conform ANAF.

De asemenea, preşedintele ANAF a solicitat în nenumărate rânduri prin adrese oficiale, încă de la începutul lunii martie, sprijinul Guvernului pentru promovarea cât mai rapidă a măsurilor legislative propuse în domeniul fiscal şi a unor măsuri legislative în domeniul protecţiei personalului care activează în acest sector de risc ridicat.

"Subliniem că, pe lângă o diminuare drastică a bugetului de investiţii al instituţiei, Ministerul Finanţelor Publice a dispus la începutul acestui an şi reducerea bugetului de salarii al ANAF cu 240 de milioane lei. Preşedintele ANAF a atras atenţia, prin informari scrise adresate Guvernului, asupra riscurilor care decurg din acestă situaţie", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit aceluiaşi document, conducerea ANAF l-a informat constant pe prim-ministru în legătură cu starea precară a infrastructurii actuale de servere şi unităţi de stocare a Centrelor de Date ale ANAF, "formată în marea sa majoritate din echipamente care sunt la sfârşitul ciclului de viaţă, cu o uzură fizică şi morală avansată".

"Pentru a implementa schimbarea, necesară migrării datelor de pe echipamentele IBM pe noile tehnologii, în vederea îmbunătăţirii colectării, i-a fost solicitată Guvernului alocarea unei sume de bani, fapt nerealizat până la acest moment. Reamintim faptul că, în luna martie, preşedintele ANAF şi-a asumat îndeplinirea a 14 măsuri de îmbunătăţire a colectării veniturilor fiscale şi de reducere a evaziunii fiscale, până la data de 15 aprilie, măsuri care au fost agreate de Guvernul României, care au fost îndeplinite şi care au condus la rezultatele preconizate, cu efect asupra încasărilor din lunile mai şi iunie", menţionează ANAF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri