Florin Cîțu, investigat de ASF

Data actualizării: Data publicării:
florin citu

După ce a declarat că se dorește introducerea unei taxe pe activele bancare, informație negată de premierul Mihai Tudose, senatorul PNL, Florin Cîțu va fi investigat de ASF pentru manipularea pieței.

"Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat, din data de 31 august 2017, o investigaţie cu privire la posibilitatea existenţei unor elemente care intră sub incidenţa abuzului pe piaţă - manipulare prevăzută de Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, ca urmare a vehiculării în spaţiul public a unor informaţii referitoare la o posibilă introducere a unei taxe pe activele bancare", spun oficialii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit cotidianului Bursa.

In urmă cu cinci zile, senatorul PNL, totodată cunoscut economist, a susținut că Guvernul dorește introducerea unei taxe de 0,5% aplicată pe activele financiar-bancare. „Problema cea mai mare pentru acest gu­vern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa ba­nilor la buget. Totul începe cu o campanie de de­mo­nizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care so­cie­ta­tea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sis­te­mul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active“, a precizat Florin Cîţu.

Informația a fost respinsă de premierul Mihai Tudose într-un răspuns adresat Bloomberg. ”Nu,deloc”, a răspuns prim-ministrul unei întrebări privind taxa pe active.

Florin Cîțu a fost până în 2011 economist-șef al ING Bank. El a fost concediat de bancă într-un episod care, se pare, a fost legat de un atac speculativ eșuat împotriva leului în 2008. Cîțu a negat că atunci ar fi avut loc un așa zis atac speculativ. Atunci a fost ”o eroare de politică monetară” a susținut economistul, în contradictoriu cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri