Funcţionarii români, mai bine plătiţi decât cei polonezi

Data publicării:
BANI PORTOFEL

Salariile funcţionarilor români sunt mai mari decât ale celor din Ungaria şi Polonia. Potrivit unui studiu publicat de Consiliul Fiscal, bugetarii cu cele mai mari salarii sunt angajații din administratia publică, cu un mediu brut de 1.116 euro. Cifra este însă contestată de sindicalişti. Pe de altă parte, specialiştii din economie atrag atenţia că toate aceste creşteri spectaculose de salarii de la stat pun o presiune tot mai mare pe buget, relatează Digi24.

Salariul mediu brut în sectorul public a ajuns, după ultimele majorări cu aproape 200 de euro mai mare decât cel din mediul privat. Iar diferenţele vor fi tot mai mari în următorii ani.

Gabriel Bălaşu, reporter Digi24: Salariul mediu brut în sectorul bugetar, plasează România în faţa Ungariei şi Poloniei, cu aproximativ 100 de euro mai mult. Potrivit unui studiu, creşterea salarială preconizată pentru anul viitor este chiar şi de 50%.

Economiştii spun că bugetul va fi sufocat, iar singura soluţie va fi creşterea impozitelor şi taxelor. Executivul va trebui să taie cheltuielile cu investiţiile, iar în următorii ani ar trebui să finanţeze un deficit bugetar tot mai mare prin împrumuturi externe.

Aurelian Dochia, economist: Deja cheltuielile cu salariile pentru buget se apropie de maximul pe care l-au avut în România, de aproape 10% şi dacă mergem în direcţia asta s-ar putea să atingă 15%. Deci, practic jumătate din încasările bugetare ar trebui să meargă către salarii.

Potrivit studiului realizat de Consiliul Fiscal, salariul mediu al funcţiionarilor este 1.116 euro. Cei din Sănătate au media la 818 euro. Iar angajaţii din Educaţie ajung la o medie de 711 euro.

Sindicaliştii care reprezintă funcţionarii publici spun însă că în niciun caz salariul mediu brut nu atinge o mie de euro pe lună pentru că mai mult de jumătate dintre ei sunt plătiţi cu sume puţin peste salariul mediu brut pe economie. Iar numărul celor cu venituri peste 1.500 de euro este redus.

Sebastian Oprescu, preşedinte Sindicatul Funcţionarilor Publici: Acum când vorbim nu poate exista un salariu mediu brut pe zona administraţiei publice şi pe zona de funcţionari publici de 1.100 de euro. Sub nicio formă. Asta ar însemna că ar trebui să avem şi salarii foarte mari, de două mii-două mii şI ceva de euro, astfel încât să asigurăm această medie.

În prezent, salariile bugetarilor au o pondere de 8,7% din PIB, iar în următorii ani va creşte. (INTRA HARTA) În România veniturile colectate din taxe şi impozite sunt puţin peste 25%, la aproape jumătate faţă de Franţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...