Guvernul pregătește împrumuturi de 8 miliarde de euro în 2 ani

Data publicării:
56827c84682ccf34c68b4567

Cheltuielile mari ale bugetului de stat necesită și fonduri suplimentare. Guvernul deschide portița angajării unor împrumuturi suplimentare.

Guvernul vrea să împrumute de pe piețele externe, în următorii 2 ani, aproximativ 8 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar, aflat la limita maximă admisă în UE, și pentru refinanțarea unor datorii externe care ajung la plată, potrivit Profit.ro.

Pentru ca operațiunea să fie posibilă, Guvernul va majora puternic limita maximă a îndatorării României pe piețele externe, de la 20 de miliarde de euro, în prezent, la 27 de miliarde de euro.
Limita maximă din prezent este de 20 de miliarde de euro, dar datoria externă a statului a depășit deja 19 miliarde de euro și nu mai lasă Guvernului suficient spațiu ca să împrumute în următorii doi ani 8 miliarde de euro.

Statul s-a împrumutat de pe piețele externe în euro și dolari. Valoarea obligațiunilor emise și nerambursate, în euro și dolari, în cadrul Programului MTN este în prezent de aproape 19,1miliarde de euro.

Noile împrumuturi sunt menite să acopere deficitul bugetar care ar putea depăși plafonul de 3% din PIB, în pofida promisiunilor oficiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri