Controverse în Guvern încă din prima zi, pe tema Pilonului II de pensii. Dragnea: Mişa a început cu stângul

Data actualizării: Data publicării:
ionut misa director directie mari contribuabili anaf

Nici nu şi-au ocupat încă fotoliile că au şi apărut primele dispute în Guvernul Tudose. Ministrul de Finanţe a anunţat o schimbare uriaşă care priveşte şapte milioane de români: pilonul privat de pensii se desfiinţează, iar salariaţii au două opţiuni: să dea banii sistemului public de pensii sau să-i transfere unui fond privat. Imediat, premierul Mihai Tudose a ripostat: Pilonul II nu se desfiinţează, iar liderul PSD Liviu Dragnea l-a avertizat: "Ministrul de Finanţe a început cu stângul!". Ministrul Ionuţ Mişa a revenit asupra declaraţiei: ”nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează”.

ACTUALIZARE 18. 10. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat joi la parlament, după votul de învestitură a Guvernului Tudose, că Pilonul II de pensii ”nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează”, deşi dimineaţă, la audierea în comisiile de buget finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului susţinuse exact contrariul.

”Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum”, a susţinut Ionuţ Mişa întrebat ce se întâmplă până la urmă cu Pilonul II de pensii.

ACTUALIZARE 17.55. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi, la Parlament, că ministrul învestit al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a început cu stângul activitatea la minister, după ce a afirmat că se va desfiinţa pilonul II de pensii, motiv pentru care aşteaptă să continue cu dreptul.

Da, a început cu stângul, sper de acum încolo să înceapă cu dreptul. Am înţeles că neavând obişnuinţa să vorbească cu atât de mulţi oameni ca dumneavoastră, care pun întrebări în acelaşi timp, o fi răspuns la altă întrebare din spate”, a spus Liviu Dragnea, întrebat despre Ionuţ Mişa.

Liderul PSD a reiterat faptul că „în programul de guvernare nu este prevăzută desfiinţarea sau naţionalizarea pilonului II de pensie”. „Dacă cineva vrea să facă lucrul ăsta, poate să o facă, dar din alt guvern, nu cu ăsta”, a conchis preşedintele Camerei Deputaţilor.

ACTUALIZARE. După ce ministrul propus al finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat că Pilonul II de pensii se va desființa, premierul desemnat Mihai Tudose, dar și Liviu Dragnea vine îl contrazic. Detalii, aici.


„Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Vor opta între posibilitatea de a le administra statul și să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru”, a declarat joi, după audierile din comisie, ministrul desemnat pentru finanțe, Ionuț Mișa.

„La nivelul Pilonului II de pensii, astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care ar primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Ionuț Mișa la audieri. „Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor”, a explicat Mișa, care nu consideră că această măsură este o naţionalizare a pensiilor private.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creștere cu 34,14% față de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanți.

Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuții pentru 6,761 milioane participanți. În luna martie, au fost virate contribuții pentru 4,087 milioane participanți, iar pentru 2,797 milioane nu au fost virate contribuții. De asemenea, datele ASF arată că există 130.251 de participanți fără contribuții.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.

Această intenție a noului guvern reprezintă o schimbare radicală de optică față de acum câteva luni, când această idee, a naționalizării Pilonului II de pensii, a dat naștere unui adevărat scandal, în care a fost implicată compania NN. Aceasta își avertizase clienții că fondurile private de pensii sunt luate în calcul pentru o naționalizare. Puterea, în frunte cu Liviu Dragnea, a reacționat atunci virulent, iar scandalul s-a lăsat cu amendarea companiei NN și cu solicitarea revocării șefului ASF, Mișu Negrițoiu.

Scandalul naționalizării pensiilor private

În luna aprilie, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomanda să se informeze despre contextul pieţei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în aprilie sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.

Prin urmare, după ce fostul ministru Viorel Ştefan şi liderul PSD au negat vehement intenţia la acel moment, noul ministru desemnat al finanţelor confirmă acum desfiinţarea Pilonului II.

În 12 aprilie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Antena 3 că scandalul despre naţionalizarea pensiilor private a pornit de la preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care ştie foarte bine că în scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, deoarece ceea ce se întâmplă acolo este „foarte grav”, iar asiguraţii români au de suferit.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că „Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la Guvernul Olandei şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză”.

Acum, după confirmarea măsurii, aceasta este justificată de reprezentanţii PSD prin faptul că beneficiile sistemului nu ar fi atât de mari, iar comisionele încasate de fondurile din Pionul II sunt consistente, după cum arată declaraţiile ministrului desemnat.

Întrebat în legătură cu amenda dată de ASF pentru NN Pensii, în legătură cu scandalul naţionalizării pensiilor, Mişa a spus că nu se poate pronunța pe subiect, dar consideră că această măsură nu reprezintă o naţionalizare a pensiilor private.

Mai multe știri pe această temă puteți citi AICI. 

Citiți și: 

Liviu Dragnea, întrebat despre desfiinţarea pilonului II de pensii: "O prostie!"

Tensiuni în coaliția de guvernare. Avertismentul lui Vosganian

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri