Impozite pe profit mutate peste granițe cât pentru construirea autostrăzii Sibiu Pitești

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
aglomeratie

An de an companiile multinaționale se eschivează de la plata unui impozit pe profit către bugetul de stat egal cu suma necesară construirii autostrăzii Sibiu Pitești.

aglomeratie

Atât de activă la verificarea micilor întreprinzători, Agenția Națională de Administrare Fiscală n-a cerut un euro înapoi marilor companii în contul profiturilor evaporate de acestea peste granițe. Cel puțin aceasta informează Curtea de Conturi (CC).

Impozitarea corectă a companiilor multinaționale și controlul operațiunilor prin care acestea reușesc, an de an, să evite plata impozitelor pe profit către stat are un potențial ridicat pentru veniturile statului. Aceasta desigur dacă Agenția Națională de Adminstrare Fiscală (ANAF) ar arăta aceeași duritate și față de marile companii internaționale prezente în România pe care o arată față de micii contribuabili evazioniști.

În pofida succeselor raportate public, în mod constant, pe tema controalelor prețurilor de transfer (mecanismele prin care marile companii își mută profiturile din România), Curtea de Conturi critică în termeni duri activitatea, sau mai bine spus, inactivitatea ANAF în domeniu.

”Trebuie menționat faptul că există un spațiu fiscal important determinat de impozitarea suplimentară a profitului transferat din România de către companiile multinaționale, sumele estimate de unii experții fiind cuprinse între 7 și 10 miliarde de euro anual”, spune Vasile Cosmin Nicula, vicepreședinte al Curții de Conturi. Într-un articol apărut într-o publicație juridică el afirmă: ”controlul fiscal al prețurilor de transfer poate reprezenta un pilon important în economia veniturilor bugetare ale României”.

Sumele menționate de el nu sunt de ignorat. Impozitul pe profit aferent celor 7-10 miliarde de euro este de cuprins între 1,1 și 1,6 miliarde euro. Suma aferentă unui an este suficientă pentru construirea a 100 de kilometri de autostradă în zonă de câmpie-deal.

Acste sume sunt deasemenea importante și dacă le raportăm la ceea ce colectează în prezent bugetul cu titlul de impozit pe profit. Potrivit Ministerului de Finanțe pentru 2015 s-a colectat la buget 13, 7 miliarde lei, anume 3 miliarde de euro, cu titlul de impozit pe profit. Colectarea suplimentară a sumelor menționate de CC ar majora cu 50% veniturile statului obținute din impozitul pe profit.

Există și alte cifre care confirmă pierderile masive de venituri la buget . Potrivit OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), ponderea medie a veniturilor din impozitul pe profit în PIB este în jurul a 2,8%. În condițiile în care în România este doar de 1,8%, adică 13 miliarde de lei din un PIB estimat la 700 miliarde lei, se trage concluzia că pierdem un punct procentual din PIB la acest capitol, adică 1,6 miliarde euro.

Activitate firavă de verificare a ANAF

Rezultatele proaste obținute de ANAF la capitolul verificări ale companiilor multinaționale nici nu miră, dacă luăm în considerare infirmațiile furnizate de vicepreședintele CC. Potrvit acestuia controalele Fiscului la multinaționale sunt puține și ineficiente. ”Referitor la primii 100 de contribuabili înregistrați în România clasificați după criteriul cifrei de afaceri s-a constatat faptul că 86 dintre aceștia sunt companii multinaționale, restul de 14 fiind companii deținute de statul român. În perioada 2011-2015 au fost efectuate 43 de inspecții fiscale asupra impozitului pe profit la acești contribuabili, dosarul prețurilor de transfer fiind solicitat în 3 dintre cazuri. În urma analizei dosarului prețurilor de transfer nu au fost stabilite sume suplimentare de către organele fiscale”, spune CC.

Deci, concluzionând, timp de cinci ani, Fiscul n-a găsit un singur caz în care o firmă și-a micșorat artificial profitul pentru a nu plăti impozte și nu a cerut înapoi un singur leu. Potrivit CC, numărul companiilor care au părți afiliate și care pot face obiectul controalelor pe prețuri de transfer este foarte mare, anume peste 10.000 de companii.

Fiscul susține că face verificări

Există însă discrepanțe majore între felul în care CC apreciază activitatea Fiscului privitoare la prețurile de transfer și modul în care ANAF se prezintă public. Într-un comunicat de presă remis în iulie 2015 privind activitatea instituției pe primele șase ale anului în cauză, ANAF susținea că a stabilit suplimentar obligații de plată cifrate la 31 milioane euro, a micșorat pierderi fiscale cu 47 milioane euro și a stabilit suplimentar o bază impozabilă de 138 milioane euro.

Cifre de afaceri de miliarde de euro, zero impozit pe profit

Dar cum arată pesiajul real? Informațiile privind impozitele plătite de marile companii statului lipsesc căci acestea nu apar nicăieri public iar Fiscul le consideră confidențiale. Parcurgerea declarațiilor financiare depuse la Ministerul Finanțelor indică existența unor mari companii multinaționale, prezente în mai multe locații din România, cu cifre de afaceri de miliarde de euro, care nu plătesc de ani de zile impozite.

Spre exemplu o mare companie automotive din România, originară din Europa de vest și prezentă la Timișoara, Brașov și Sibiu. Aceasta a raportat în perioada 2012-2015 un singur an in care a obținut profit și acela doar la unitatea sa din Sibiu. An de an, aproape regulă, companiile membre grupului în cauză au raportat datorii uriașe și pierderi anuale cifrate la zeci de milioane de lei. Acestea au determinat neplata către stat a oricărui impozit pe profit.

Pe scena publică compania în cauză se prezintă una de succes și face numeroase angajări. Chestionați de Digi24.ro oficiali ai companiei în cauză susțin că cele trei companii din grup au încă pierderi din cauza investițiilor făcute în România și că de abia de anul viitor, poate, ar putea începe să achite impozite.

Potrivit reglementărilor în vigoare, o companie își poate acoperi pierderile înregistrate din profiturile înregistrate într-un an. Adică dacă in 2016 sau 2017 compania va avea profit ea oricum nu îl va plăti căci va acoperi cu acesta pierderile din anii anteriori, cifrate la sute de milioane de lei.

Zona automotive nu este însă singura. Presa a relatat anul trecut că cinci mari exportatori de cereale, cu o cifră de afaceri însumată de 8,8 miliarde lei, adică de 2 miliarde de euro, au declarat într-unul din anii recenți profituri brute însumând 15,2 milioane lei, adică 3,3 milioane euro. La o cotă de impozitare de 16%, cei cinci giganţi agroalimentari au plătit statului român impozite pe profit însumând 540 mii euro, cam încasează statul de la un IMM mai răsărit.

Digi24.ro a încercat să obțină informații pe această temă atât de la CC, cât și de la ANAF, însă până la momentul apariției articolului nostru acestea nu au fost furnizate.

Citește și România, accidentată serios în cursa UE pentru taxele multinaționalelor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri