Împrumuturi de un miliard de lei în nici o săptămâna

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_146762978

Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut 800 milioane lei pe un an, la o dobândă în scădere de 0,79%. La începutul acestei săptămâni ministerul mai luase un împrumut de 200 de milioane lei.

Ministerul Finanţelor a lua joi cu împrumut 800 milioane lei (174,9 milioane euro) prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente în 15 august 2018, în linie cu nivelul programat, pentru care a acceptat să ofere băncilor un randament mediu de 0,79%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), informează News.ro.

Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 2,178 miliarde lei, de aproape trei ori mai mult faţă de valoarea anunţată.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

La licitaţia de joi, randamentul mediu ponderat a fost de 0,79%, iar cel maxim de 0,81%. 

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna august să împrumute de pe piaţa internă 3,1 miliarde lei, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane lei prin licitaţii suplimentare, nivelul fiind semnificativ sub cel din lunile anterioare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri