Isărescu: Infrastructura și veniturile, cerințe pentru moneda euro

Data publicării:
curs schimb valutar lei euro - mediafax-1

Membrii Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro au stabilit, luni, în urma primei reuniuni, să continue analiza privind măsurile necesare pentru asigurarea trecerii la moneda unică, ţinând cont de pregătirea economică, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmând că trecerea la Euro va fi sustenabilă doar dacă lucrurile voi fi concentrate pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României, respectiv infrastructură şi venituri.

mugur isarescu

La rândul său, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat că abordarea procesului de adoptare a monedei euro trebuie să fie caracterizată de “prudenţă, responsabilitate şi profunzime”, potrivit News.ro.

”Trebuie să ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României, referindu-ne aici la infrastructură, venituri, PIB pe cap de locuitor. Doar astfel, trecerea la moneda euro va fi sustenabilă”, a arătat Isărescu, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

De asemenea, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a precizat că România îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală, potrivit Tratatului de la Maastricht, mai puţin participarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II).

“Cea mai importantă este, însă, convergenţa reală exprimată prin puterea de cumpărare şi reducerea decalajelor regionale”, a spus ministrul Finanţelor.

Astfel, în urma reuniunii, s-a stabilit continuarea analizei privind măsurile necesare pentru asigurarea trecerii la moneda euro, ţinând cont de pregătirea economică, financiară, dar şi de impactul şi gradul de acceptare socio-culturală la nivelul populaţiei.

Guvernul şi BNR vor colabora pentru continuarea acestei analize, pe baza căreia se va face un calendar de implementare a măsurilor necesare pentru pregătirea adoptării monedei unice.

Membrii Comitetului au discutat, de asemenea, despre modul în care contextul european actual - dezbaterile pe tema viitorului Uniunii şi declanşarea procedurilor de ieşire din UE a Marii Britanii - influenţează procesul de aderare la euro. Un alt element important avut în vedere în cadrul pregătirii trecerii la moneda euro este preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro fac parte reprezentanţi ai principalelor instituţii care vor fi angrenate în proces: Banca Naţională a României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei şi cel al IMM-urilor, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Social, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei Naţio, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Consiliul Concurenţei.

Reuniunea a fost prezidată de premierul Sorin Grindeanu, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, au participat în calitate de vicepreşedinţi ai Comitetului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri