Isărescu: Nu BNR stabilește cursul

Data publicării:
curs schimb valutar lei euro - mediafax

Mișcări ale cursului leu-euro de 1%-2% sunt normale, iar bancherii trebuie să explice acest lucru, spune guvernatorul BNR.

Banca Națională a României nu stabilește cursul însă are mijloace de control a operațiunilor valutare de pe piață a spus marți șeful Băncii Naționale Mugur Isărescu cu ocazia unei conferințe a Zf.

"Încă lumea mai crede că e cineva la BNR care stabileşte cursul. Un fost ministru al Reformei chiar spunea că cursul e în mâna lui Isărescu. Păi sunt peste 10.000 de tranzacţii valutare care au loc zilnic şi niciuna nu se face prin BNR. Noi nu cotăm nimic. Luăm la prânz cursurile din piaţă, facem o medie şi le trimitem băncilor. Să-mi spună mie cineva cum pot eu manipula între 3.000-10.000 de operaţiuni care nu se fac prin BNR. Aaaa, că noi putem stăpâni piaţa şi având toate informaţiile despre cine şi cum tranzacţionează şi că, dacă cineva deraiază, putem contracara din vreme, cu asta da, sunt de acord", a afirmart Mugur Isărescu.

El a adăugat că bancherii trebuie să explice public faptul că variații de 1-2% ale cursului sunt normale.

"Şi încă ceva, despre mişcările astea ale leului din ultima perioadă. E suficient să te uiţi la ce se întâmplă cu euro şi cu dolarul. Acum 10 zile se tot plimbă cursul dintre euro şi dolar între 1.09-1.15. Adică vreo 6%. N-a murit nimeni, nu a vorbit nimeni de prăbuşiri! La noi într-o criză politică declarată ca fiind serioasă, cursul a variat cu mai puţin de 1% şi ne-a tremurat la toţi capul. Dacă te uitai la televizor îţi venea să fugi din ţară", a mai adăugat marţi Guvernatorul BNR. 

"Vă rog să fiţi mai vocali" Chiar vă rog! Am văzut că faceţi educaţie financiară cu broşurele, dar nu lăsaţi ghicitorii în stele să discute despre curs!", le-a mai transmis Isărescu bancherilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri