Isărescu: Un „personaj” a împânzit țara cu autostrăzi

Data actualizării: Data publicării:
MUGUR ISARESCU AGERPRES

Parte a atacului neașteptat lansat luni impotriva consilierului de stat la premierului Viorica Dăncilă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a criticat luni nivelul scăzut al investițiilor publice.

180329_COMISIE_BNR_ISARESCU_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Isărescu a spus că suntem cu investițiile cam jos deși televiziunile au fost împânzite cu promisiuni ți hărți privind autostrăzile. „Avem un declin prelungit al investiţiilor. Am văzut şi eu de la personajul care a împânzit televiziunile luna aceasta (referire Darius Vâlcov – n.red.), a arătat hărţi cu toată ţara plină de autostrăzi. Nu s-au făcut investiţiile, ca şi cum ţara asta e neputincioasă, nu poate să facă nici măcar un km de autostradă. Deci suntem cu investiţiile cam jos”, a spus el într-o conferință de presă în care a prezentat un raport trimestrial asupra inflației.

Mugur Isărescu s-a referit, pe lângă dobânda interbancară ROBOR și curs de schimb, și la evoluția cursului și la acuzele aduse băncii naționale pe această temă.

„S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă daţi seama cât de porniţi erau să atace BNR.Există obiceiul prost, manipulator, de a lua nişte cifre aiuristice şi ieşi cu ele la Tv. Ce ne facem dacă se întâmplă ca în Ungaria, Polonia, Cehia? Uitaţi-vă ce variaţii au existat acolo”, a spus el.

Variații sunt cauzate de OUG lăcomiei, 114, și de declarațiile publice.

„Din cauza OUG 114 s-au întâmplat aceste variaţii ale cursului şi din cauza declaraţiilor celor care nu ştiu ce şi cu cine vorbesc”.

Consumul în creștere puternică (care duce la majorarea importurilor și la creșteera cererii de euro) a fost una dintre cauze. „Suntem pentru creşterea consumului, dar atenţie la dozaj. Ce se doreşte, să ne facem că nu vedem cifrele? Acestea arată clar că s-a dat prea mult în economie. Aceasta propagandă de doi bani nu mai merge. Adâncirea contului curent (balanța intrărilor și ieșirilor de bunuri și servicii) este cauzată de creşterea bunurilor de consum. Se vede şi pe stradă sunt mai multe maşini decât capacitatea autostrăzilor”, spune el.

Referirile au fost făcute și la recenta micșorare a rezervei valutare a BNR. „Am citit azi un individ că am pierdut un miliard. Chestia asta să o practici la nivelul unor reprezentanţi ai Guvernului este inadmisibil. Există o dorinţă a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor şi cere asta Parlamentului, Guvernului. Şi pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicită asta, şi chiar imperativ”, a mai spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri