Lovitură pentru Guvern: Împrumuturile date de bănci statului ar putea fi restricţionate

Data publicării:
2016.07.24-Bonusuri-titluri-de-stat-1

Uniunea Europeană şi sistemul bancar românesc analizează posibilitatea ca pentru expuneri peste o anumită limită ale băncilor comerciale pe titluri de stat să fie impuse cerinţe suplimentare de capital pentru riscul asociat. Măsura ar limita drastic sumele care pot fi luate cu împrumut de stat de la bănci.

2016.07.24-Bonusuri-titluri-de-stat-1

Foarte multe bănci au preferat să nu îşi asume niciun risc şi să investească totul în împrumutarea guvernelor, în condiţiile în care Banca Central Europeană a şi stimulat aceste cumpărări prin emisiuni de monedă, potrivit Economica.net.

Deoarece în multe state expunerea băncilor pe aceste efecte a ajuns la niveluri foarte ridicate, la nivel european, se studiază emiterea unei reglementări care să spună că după depăşirea unui anumit grad de expunere al unei bănci pe titluri guvernamentale, banca trebuie să constituie provizioane.

Discuţiile au început la nivel european în acest an, dar probabil că BNR nu va emite chiar în 2017 un ordin de limitare al expunerii băncilor pe titluri de stat şi care să presupună şi provizionarea excedentelor, cu 35% şi 50% pentru sumele depăşite. Sursele noastre din BNR declară că, „foarte probabil, anul acesta nu va ieşi nici o reglementare în acest sens, dar analizăm situaţia, pentru că este necesar să ştim care este cerinţa de capital pentru acest risc asociat”.

Necesarul acestor majorări de capital, constituiri de provizioane şi limitări ale expunerii băncilor comerciale pe nişte titluri cu risc zero, cel puţin la nivel teoretic, s-ar putea să se datoreze şi viitoarelor revizuiri ale riscurilor de ţară pentru fiecare entitate din zona emergentă în parte.

Fințarea statului, aproape cât cea acordată companiilor

Soldul creditului guvernamental (inclusiv cel acordat administraţiilor publice) a fost de 92,2 miliarde de lei la sfârșitul anului 2016, adică de peste 86% faţă de soldul creditelor acordate de bănci persoanelor juridice, potrivit datelor Bănci Naționale a României (BNR), potrivit unei analize cursdeguvernare.ro.

Altfel spus, băncile utilizează din posibilitățile lor de creditare aproape tot atât pentru finanțarea statului,  cât pentru finanțarea companiilor, cunoscut fiind că finanțarea statului este o cale mai sigură și mai ușoară de a face profit decât cea a companiilor.

De asemeni, creditul guvernamental reprezintă 41,9% din totalul creditului neguvernamental, care include și împrumuturile acordate populației.

Împrumuturile date firmelor la același nivel ca și în perioada de criză

Pe de altă parte, creditul acordat sectorului privat a ajuns, în septembrie 2016, abia la ponderea în structura creditării în România pe care o avea în anul 2009. Acel an a fost unul de maximă amplitudine a crizei financiare, când încrederea în capacitatea de rambursare a companiilor şi populaţiilor era la minim.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri