Mihai Tudose promite rectificare bugetară ”pozitivă”. PNL vrea anchetă

Doru Cireaşă Data publicării:
DRAGNEA TUDOSE 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rectificarea bugetară, prima din acest an, va fi făcută ”într-o săptămână, o săptămână şi ceva” și nu va fi negativă, spune premierul. PNL amenință cu o comisie de anchetă.

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, la Parlament, că rectificarea bugetară va fi una pozitivă şi o va prezenta până la sfârşitul lunii septembrie. „Rectificarea, odată cu proiectul de buget. Eu cred că într-o săptămână, o săptămână şi ceva. Până la sfârşitul lunii oricum da”, a declarat premierul Mihai Tudose. Întrebat ce fel de ractificare va fi, şeful Executivului a spus că aceasta nu va fi negativă. „Mai aveţi răbdare o săptămână. Nu va fi negativă”, a spus Tudose.

PNL primite comisie de anchetă

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a declarat zilele trecute că liberalii vor solicita o comisie parlamentară de anchetă în cazul unei rectificări bugetare pozitive. Și PSD a făcut o comisie similară de anchetă la începutul acestui an de către PSD pentru a cerceta rectificarea bugetară făcută în toamna anului trecut de către fostul guvern Dacian Cioloș, și aceea pozitivă.

Potrivit lui Cîțu, situaţia finanţelor publice din România este dezastruoasă: "Deja suntem aproape de septembrie şi încă nu a fost publicat raportul situaţiei economice şi bugetare pentru primele şase luni. Nu poţi să ai o rectificare bugetară fără să ai acest raport publicat aşa cum îţi cere legea responsabilităţii fiscale. În acest moment, veniturile sunt cu 5 miliarde de lei sub cele programate, iar cheltuielile au fost tăiate cu 10 miliarde faţă de cele programate. Asta înseamnă că deja a avut loc o rectificare bugetară negativă în acest moment. Nu există nicio premisă, nicio justificare pentru o rectificare bugetară pozitivă, aşa cum ni se transmite din partea Guvernului că se încearcă. O rectificare bugetară pozitivă atrage de la sine o comisie de anchetă pe care o vom cere în Parlament pentru analiza rectificării bugetare şi ne vom folosi în justificarea acestei anchete de opinia Curţii de Conturi dată în februarie pentru rectificări bugetare ale Guvernului Cioloş". 

Fost șef al Fiscului explică rectificările pozitive

Gelu Diaconu, fost șef al Fiscului, explică într-o postare pe pagina sa personală de internet cum se fac rectificările bugetare pozitive. Redăm in continuare opiniile fostului șef al ANAF:

”Orice persoană care cunoaşte cât de cât mecanismele finanţelor publice se întreabă în aceste zile: dacă încasările pe şase luni ale ANAF sunt cu cca 4 miliarde lei mai mici faţă de media procentuală ponderată realizată în anii anteriori aplicată celor 212 miliarde aferente ANAF iar fondurile europene atrase sunt aproape zero din cele 22 de miliarde programate cum este posibilă o rectificare bugetară pozitivă? Cum? Din… “pix”!!! După “metoda” patentată de tehnocraţi…
Vă mai aduceţi aminte cum ţipau ca din gură de şarpe Dragnea&co cum că s-ar fi “furat” de către tehnocraţi la rectificarea din noiembrie anul trecut 10 miliarde de lei? Se cerea Comisie parlamentară de anchetă, intervenţia DNA etc. Am explicat atunci că nu era vorba de miliarde “dispărute” ci că am avut de-a face cu o rectificare “pozitivă” măsluită/simulată. Adică exact ceea ce se pregătesc să facă zilele următoare Dragnea&Co!!!

Cum vă manipulează din nou. Să încercăm să explicăm pe înţelesul tuturor, inclusiv pentru domnul Tudose, care sunt paşii unei rectificări aşa-zis “pozitive” cu… încasări mai mici la buget!!! Poate fi inclusă în cartea recordurilor! Cum vă spuneam este metoda “patentată” de tehnocraţi şi care, însoţită de sunetele trompetelor laudative din mass-media, va manipula încă o dată opinia publică.

Aşadar:

Pasul 1.    Cifrele veniturilor programate lunar/trimestrial/semestrial defalcate din legea anuală a bugetului de stat sunt ţinute secrete;
Pasul 2.  Cifrele veniturilor realizate lunar/trimestrial/semestrial pe categorii de impozite, în comparaţie cu realizările anilor anterior şi cu nivelele programate sunt ţinute şi ele secrete sau sunt prezentate distorsionat pentru public pentru a crea aparenţa unei situaţii favorabile;
Pasul 3.  Se publică execuţia bugetară lunară şi/sau cumulat de la începutul anului într-o formă eliptică, cu comparaţii procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent dar niciodată raportate la program, procentual şi în sume absolute (care rămâne top secret);
Pasul 4.    Se tergiversează prin măsuri administrative excesive execuţia lunară a cheltuielilor de capital (investiţii) şi/sau bunuri şi servicii în aşa fel încât să se creeze “rezerve” din necheltuirea sumelor alocate deja ordonatorilor de credite, reserve necesare pentru acoperirea cheltuielilor sociale şi cu salariile, în cazul în care de-a lungul anului încasările vor fi sub program;
Pasul 5.  Pe măsură ce sumele alocate pentru salarii, bugetul asigurărilor sociale, alte cheltuieli “prioritizate” recent (povestea celor patru corvete de anul trecut va mai spune ceva?!) devin insuficiente se recurge la redistribuirea/alocarea “economiilor” de la investiţii/bunuri şi servicii pentru acoperirea acestora;
Pasul 6.  Nerealizările din încasările programate la data rectificării se “reportează” pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului. După nevoi, se mai “plusează” la venituri programate a fi încasate în viitor în limita unei sume care să creeze aparenţa unei rectificări pozitive.

Minciuna are picioare scurte

Astfel, Dragnea şi Tudose (dacă i se va “permite”) vor comunica public (făcând turul televiziunilor de casă) cât de multe sunt ministerele care primesc bani (sic!) dar care în realitate nu sunt bani în plus aduşi din colectare ci redistribuiri din economiile la investiţii ale aceloraşi ministere/ordonatori de credite!…

Per total, o PĂCĂLEALĂ, care se va sparge ca o bulă în deficit, la sfârşitul anului, aşa cum au păţit şi tehnocraţii. Asta dacă nu va crăpa deficitul mai devreme…
Întotdeauna MINCIUNA are picioare scurte!
Comisia Europeană şi FMI (cu care nu mai avem acord dar “veghează”, cunoscându-ne metodele) nu pot fi duse cu preşul!

Eu, în locul lui Dragnea, le-aş spune acestora, ca în mod evident vinovaţi pentru acest necaz bugetar devenit perpetuu din 2016 nu poate fi decât Soros şi cu acoliţii lui! O dată pentru că i-a sprijinit pe tehnocraţi în 2016 iar acum pentru că l-a luat la ţinta pe Dragnea, tocmai când a venit cu un mirobolant nou program de guvernare”.

Practic, dacă un minister, spre exemplu cel al Transporturilor, nu cheltuie doi lei care i-au fost alocați la începutul anului, iar veniturile sunt mai mici cu un leu decât cele programate, Guvernul reușește să dea totuși în plus, spre exemplu la pensii, un leu, retrăgând de la Transporturi cei doi lei și scăzând leul încasat în minus la partea de venituri bugetare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri