Ministerul de Finanţe răspunde Comisiei Europene: Deficitul va rămâne sub 3%

Data publicării:
ministerul de finante

România a primit doar o scrisoare formală din partea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis şi Pierre Moscovici, în contextul publicării de către Comisia Europeană a rapoartelor privind situaţia economică şi socială din statele membre, însă nu cuprinde referiri la dezechilibre economice, ci o preocupare despre o eventuală depăşire a ţintei de deficit pentru anul 2017, a anunţat marţi Ministerul Finanţelor, care asigură că se va încadra într-un deficit de 3%.

ministerul de finante

”Prin scrisoarea transmisă, Comisia Europeană se arată preocupată de o eventuală depăşire a ţintei de deficit pentru anul 2017. Conform bugetului de stat aprobat de Parlamentul României, Guvernul şi-a asumat un deficit bugetar sub 3%, cu respectarea criteriilor de la Maastricht. Diferenţa dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare”, arată Ministerul Finanţelor, într-un comunicat, potrivit News.ro.

Analiza Comisiei Europene face parte din procedura Semestrului European şi include o evaluare a dezechilibrelor care există încă în unele state membre. Conform acestor rapoarte, Comisia Europeană a constatat dezechilibre economice în 12 state membre UE, situaţia acestora urmând a fi în continuare monitorizată, în timp ce ”României i s-a transmis doar o scrisoare formală, fără a fi identificate dezechilibre economice”.

Potrivit Ministerului de Finanţe, scrisoarea Comisiei Europene reprezintă o procedură formală în cadrul unui dialog instituţional constructiv, ”este un exerciţiu de transparenţă pe care îl apreciem ca fiind parte din demersul normal de comunicare către un stat membru în situaţia în care prognoza CE indică anumite riscuri”.

Mai mult, Ministerul Finanţelor subliniază că, desi cele două părţi au opinii diferite privind prognoza economică pentru anul 2017, ”Guvernul României s-a angajat să implementeze un Program de guvernare menit sa aducă dezvoltare sustenabilă, investiţii în infrastructură şi creare de noi locuri de muncă, cu respectarea unei ţinte de deficit de sub 3% din PIB”.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depăşească 3% în 2017, ajungând la 3,6%, respectiv la 3,9% în 2018 şi cer ca Executivul să anunţe măsuri clare pentru reducerea lui.

"Comisia Europeană a dat publicităţii, recent, Prognoza de Iarnă care conţine şi proiecţiile bugetare ale României. Comisia a remarcat creşterea abruptă faţă de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% în 2016. Documentul estimează un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 şi unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018. Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 şi 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit", se arată în scrisoarea oficialilor Comisiei Europene.

Potrivit documentului, Comisia Europeană estimează că România va înregistra "deviaţii semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, iar balanţa structurală va suferi "noi deteriorări" în 2017 şi 2018. Această situaţie este provocată de în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creşteri de pensii şi salarii, spun oficialii CE.

"Comisia va reexamina modul în care România îşi respectă obligaţiile prevăzute de Pactul de Stabilitate şi de Creştere pe baza Previziunilor de Primăvară, care vor conţine datele bugetare pentru anul 2016, validate în aprilie de Eurostat şi de următorul Program de convergenţă al României, care este aşteptat înainte dee jumătatea lunii aprilie. Este important ca măsurile necesare respectării obligaţiilor privind criteriile de deficit şi căii de ajustare în vederea atingerii MTO să fie credibil anunţate înainte de acest moment", se mai arată în scrisoarea semnată de vicepreşedintele CE şi de la Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare.

România va înregistra în 2017 un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita de 3% admisă de Uniunea Europeană, iar în 2018 va atinge 3,9% din PIB, ca urmare a reducerilor semnificative de taxe şi a majorării cheltuielilor publice, se arată în raportul de ţară publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană.

Bugetul pe 2017 al României este fundamentat pe o creştere economică de 5,2% şi un deficit bugetar de 2,99%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri