Peste 20% din banii declarați nu se colectează, pe lângă evaziunea de până la 50%

Data publicării:
masini anaf - foto facebook anaf 06 08 2015 crop

La 100 de lei declarați, ANAF colectează 75-78 lei, în timp ce bulgarii au un sistem de colectare mai performant, spun consultanți fiscali.

La o sută de lei declarați, Fiscul colectează între 75 și 78 de lei, bulgarii fiind mult peste noi, cu unul dintre cele mai performante sisteme de colectare din Uniunea Europeană (UE), a declarat, joi, Alex Milcev, partener și liderul departamentului de asistență fiscală și juridică în cadrul EY, potrivit Agerpres.

"La ANAF se declară impozit pe profit, accize, TVA, impozit pe salarii de 100 de lei, să spunem. Ei colectează 75-78 lei. 80 lei cred că nu au depășit niciodată. Peste 20% din banii declarați nu se colectează, lăsând la o parte evaziunea fiscală de 20-50%. Vorbim de banii care sunt pe masă. Clar sunt și firme fantomă, care au intrat în faliment între timp. Bulgarii sunt mult mai buni la acest capitol. Au un proiect reușit de modernizare a Fiscului lor. Rata de colectare a crescut. Au unul dintre cele mai performante sistemele de colectare din UE. Țările scandinave sunt la 97-99% grad de colectare, deci noi 70 plus, ei 100 minus un pic", a spus Milcev.

Ceea ce a reușit să facă țara vecină, în timp ce în România se află de ani buni în fază de proiect, este un sistem informatic integrat în care casele de marcat fiscale ale agenților economici sunt legate on-line la serverele Fiscului. Aceasta înseamnă că oricând un inspector fiscal va putea verifica dacă un comerciant a înregistrat fiscal o operațiune.

În România există o dispoziție legală în acest sens încă din mandatului lui Ioana Petrescu la Ministerul Finanțelor, însă termenul de intrare în vigoare a acestei măsuri a fost în mai multe rânduri amânat.

România n-are un sistem complicat

Totuși, acesta subliniază că sistemul fiscal din România "nu este prost". "Eu nu cred că avem un sistem fiscal prost. Chiar nu este complicat, în ciuda discuțiilor despre sute de taxe care sugrumă contribuabilul și așa mai departe. Nu ați văzut ce se întâmplă în alte țări. Noi chiar nu avem un sistem sofisticat, nu sunt foarte multe excepții și nu este complicat, chiar este relativ stabil, cel puțin în ultimii 10 ani de când am intrat în UE. E mult mai stabil decât înainte. Impozitul pe profit se schimba și de două ori pe an. Nu cred că trebuie umblat la sistem, să facem alte reguli. Trebuie întărite regulile care există. Așa e în toată lumea", a arătat oficialul EY.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri