Peste două mii de studenți s-au înscris la academiile militare. Ce salarii vor câștiga după absolvire

Data publicării:
studenti23

Peste două mii de studenţi de la academii militare au început astăzi anul universitar cu gândul la un loc de muncă sigur. Salariile din Ministerul Apărării lasă încă de dorit. Chiar şi aşa studenţii sunt mulţumiţi că după patru ani de studii cineva îi va angaja de pe băncile şcolii.

În curtea Academiei Tehnice Militare Bucureşti, o mie de boboci îşi făceau în minte planurile. Pentru Marius Daia, student în anul al doilea la Departamentul de sisteme informatice, alegerea a fost clară.

Marius Daia, student: “Acest grad militar îți oferă și avantaje. Colectivul, loc de muncă asigurat.”

Marius Daia a absolvit anul întâi cu media 10. Orice companie de IT din ţară i-ar acorda cel puţin echivalentul a o mie de euro ca să îşi asigure serviciile lui. La Ministerul Apărării, o astfel de funcţie nu este plătită însă cu mai mult de 500 de euro plus sporuri. Este unul dintre motivele pentru care statul investeşte degeaba în studenţi. Mulţi ies din armată după ce termină studiile de specialitate.

Salariul de încadrare pentru un soldat voluntar în armată pleacă de 800 de lei. Este drept, el poate câştiga cu anumite sporuri mai mult. În ceea ce îi priveşte pe ofiţeri, după ani buni petrecuţi în MAPN pot câştiga până la 10.000 de lei.

Doar că astfel de cazuri pot fi numărate pe degete. Mulţi dintre cei care au călcat astăzi pragul şcolilor militare vor un loc sigur de munca. La Academia Navală Mircea Cel Bătrân, peste 600 de studenţi s-au înscris în primul an de studii.

Student: „Îmi place foarte mult această meseria. Este sigură, ne oferă multe avantaje.”

Problema salariilor mici ar putea fi rezolvată prin legea salarizării unice, spun şefii Armatei.

Mihnea Motoc ministrul Apărării Naţionale: „E nevoie de mai mult.De o reașezare a sistemului de salarii pentru cadrele militare, personalul ministerului. Am început asemenea discuții la nivelul Guvernului.”

Armata română numără acum aproape 90.000 de angajaţi şi peste jumătate din buget este folosit pentru cheltuieli cu personalul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri