Proiectul de OUG privind declaraţia 600, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor

Data actualizării: Data publicării:
N19 ANAF agerpres 7908385
Foto: Agerpres

Ministerul Finanțelor a făcut public proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru amânarea termenului de depunere a formularului 600.

Potrivit documentului, postat pe site-ul ministerului, noul termen de depunere a declarației 600 va fi 1 martie 2018, nu 31 ianuarie, cum este în prezent.

Articol unic – Termenul prevăzut la art.148 alin.(3) și art.170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la 1 martie 2018.

„Având în vedere faptul că prin noul model fiscal de refomare a sistemelor sociale din România, declarația se depune și de către unele categorii de persoane care nu au avut această obligație înainte de 1 ianuarie 2018, cum ar fi persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, investiții, asocieri cu persoane juridice sau din alte surse, pentru a veni în sprijinul acestora, se impune luarea unor măsuri privind prorogarea termenului de depunere a acestei declarații.”, se arată în nota de fundamentare.

Motivele invocate în susţinerea acestui proiect:

- Luând în considerare modificările legislative în domeniul fiscal adoptate recent care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuțiilor sociale obligatorii, respectiv contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate,

- În scopul evitării riscului neconformării, motivat de faptul că pentru anumite categorii de contribuabili care au obligația să completeze și să depună, până la data de 31 ianuarie 2018 formularul 600 – Declaratie privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate, acest formular prezintă caracter de noutate,

- Ţinând cont de situaţia obiectivă creată de reglementarea la nivel de ordonanță de urgență a termenului de depunere a declarației, termen care nu poate fi modificat decât printr-un act normativ de același nivel

- Având în vedere necesitatea ca măsura prorogării să fie adoptată anterior expirării perioadei până la care contribuabilul poate să-și îndeplinească obligațiile declarative, respectiv 31 ianuarie 2018

- Luând în considerare faptul că aceste situaţii aduc atingere interesului public general şi constituie un motiv de urgenţă deosebită şi extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată,

se impune prorogarea termenului până la care contribuabilii persoane fizice trebuie să-și îndeplinească obligațiile declarative în vederea stabilirii contribuțiilor sociale obligatorii, respectiv contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat azi că, în 31 ianuarie, Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea termenului de depunere a Declaraţiei 600 până la 1 martie.

Dragnea a spus că decizia s-a luat într-o întâlnire a coaliţiei cu premierul desemnat Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

”Azi am avut o întâlnire cu doamna premier, colegii de la ALDE, cu ministrul Mişa, am discutat despre Declaraţia 600 şi am discutat să adopte OUG pentru amânarea termenului depunere, 1 martie, pentru a merge în perioada următoare până la desfiinţarea ei şi să găsească o soluţie pentru o modalitate civilizată ca aceşti contribuabili să fie asiguraţi”, a declarat liderul PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri