Relaxarea cheltuielilor publice, anunțată de Trump, întărește dolarul

Data publicării:
9 BANI DOLARI

Planurile preşedintelui american ales Donald Trump pentru creşterea cheltuielilor guvernamentale, care ar putea accelera inflaţia, au dus la aprecierea dolarului american la un nivel maxim al ultimelor 11 luni în raport cu euro.

În același timp monedele emergente şi obligaţiunile continuă deprecierea, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Dolarul s-a apreciat în raport cu euro până la nivelul de 1,078 dolari pentru un euro, cel mai bun curs pentru moneda americană din ianuarie 2016 până acum.

În schimb, peso-ul mexican continuă devalorizarea în raport cu moneda americană. Un peso a ajuns să valoreze 20,87 dolari, nou nivel minim istoric.

Şi leul a înregistrat o scădere importantă în faţa dolarului. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu încă aproape 5 bani (1,2%), de la 4,1469 lei până la 4,1957 lei, nivel maxim din 6 ianuarie, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţionale a României (BNR).

9 BANI DOLARI

Bursele, care au mai pierdut din creşterea rapidă iniţială, rămân la un nivel ridicat în contextul în care băncile aşteaptă venituri mai mari din creşterea dobânzilor, iar acţiunile companiilor miniere continuă aprecierea.

În schimb, aşteptările investitorilor de accelerare a inflaţiei au dus la continuarea scăderii valorii obligaţiunilor la nivel mondial. Valoarea acestora a scăzut, de la alegerea lui Trump, cu peste 1.000 de miliarde de dolari la nivel mondial. 

În paralel cu scăderea preţurilor, are loc şi o creştere a dobânzilor. Creşterea randamentelor titlurilor americane de Trezorerie a făcut ca indicele dolarului calculat de Bloomberg să se îndrepte spre cea mai bună evoluţie săptămânală din mai 2015.

Aceast aflux de capital către SUA, dinspre pieţele emergente, creează probleme pe aceste pieţe. În plus, analiştii avertizează asupra riscului izbucnirii unui război comercial între SUA şi China.

"Există semne că acest avans al dobânzilor şi creşterea dolarului afectează în primul rând investiţiile cele mai riscante, înainte de a le afecta şi pe celelalte", a declarat directorul adjunct al departamentului de operaţiuni valutare al Deutsche Bank, Alan Ruskin.

Aurul s-a ieftinit luni cu 0,8%, până la 1.215 dolari uncia, după o scădere de 7% săptămâna trecută, contrazicând aşteptările că alegerea lui Trump ca preşedinte al SUA va creşte cererea pentru metalul preţios.

Preţurile petrolului au continuat să scadă. Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, este cotat luni în scădere cu 60 de cenţi, la 42,75 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent este în declin cu 70 de cenţi, la 44,17 dolari pe baril.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri