Riscuri tot mai reale pentru monedele virtuale

Data publicării:
bitcoin3

Valoarea de piaţă a criptomonedelor a crescut de opt ori în acest an, iar dacă ritmul continuă, anul viitor ar fi îndeajuns de mari încât să poată trimite unde de şoc pe pieţele financiare clasice. Bitcoin şi celelalte cripto-monede sunt aproape să devină o parte importantă a tranzacţionării, spun analiştii citaţi de Wall Street Journal, doar că speculaţia, principalul motiv al creşterii, e şi cel mai mare risc. Monedele virtuale cad cu aceeaşi viteză cu care cresc, iar dacă se integrează mai adânc în pieţele financiare, riscurile se transferă la alţi jucători, indiferent dacă investesc sau nu în bitcoin.

O prăbuşire a bitcoin-ului astăzi s-ar simţi deja dincolo de lumea cripto-monedelor. Multe start-up-uri de tehnologie ar putea suferi fiindcă se bazează pe bitcoin ca mijloc de finanţare. Unele dintre cele mai mari companii IT sunt expuse direct.

La Nvidia aproape 7% din încasări vin din minarea de bitcoini. E o porţiune îndeajuns de mare să se simtă în vânzările sale de procesoare dacă apetitul pentru monede virtuale scade.

O prăbuşire a criptomonedelor nici nu e greu de imaginat. La 1 ianuarie, un bitcoin costa mai puţin de 1.000 de dolari. Acum e peste 4.500, dar drumul a fost cu multe căderi. Chiar luna trecută valoarea sa a scăzut cu o treime în numai două săptămâni. Sentimentul în ceea ce priveşte cripto-monedele pendulează între extreme - pe de-o parte sunt cei care spun că bitcoin e o fraudă, dincolo, cei care spun că e moneda viitorului.

Tehnologia din spatele monedelor virtuale e prea nouă ca să fie înţeleasă. Asta îi face pe economişti să traseze paralele între evoluţia lor şi criza companiilor de IT de la finalul anilor '90. Acţiunile lor se umflaseră nesustenabil pe atunci pentru ca ulterior să se prăbuşească în criza dotcom, aruncând mulţi jucători în faliment. Expunerea companiilor de tehnologie pe bitcoin e cu atât mai riscantă cu cât ele deja înregistrează creşteri pe bursă, spun unii analişti, dincolo de valoarea lor reală.

Monedele virtuale însă se integrează tot mai adânc în pieţele financiare şi într-un an căderile lor ar putea contagia un număr mult mai mare de companii. Bitcoin este deja tranzacţionat de investitorii instituţionali care până acum se bazau pe acţiuni şi obligaţiuni. Goldman Sachs, una dintre băncile cu tradiţie ale Americii, se gândeşte să înceapă şi ea operaţiunile cu bitcoin - i-ar permite să se bucure de creşterile monedei, dar ar face-o vulnerabilă la căderi. Şi autorităţile le deschid criptomonedelor uşa spre pieţele tradiţionale. În Japonia bitcoin-ul a primit ok-ul din partea reglementatorilor, iar Rusia şi Australia se pregătesc să-i calce pe urme.

Sunt semnale care le sugerează investitorilor că monedele virtuale vor fi curând adoptate la scară largă. Doar că odată cu înmulţirea speculaţiilor, utilitatea lor ca mijloc de schimb scade. Şi asta tocmai fiindcă valoarea e volatilă, iar preţul unei case sau a unei maşini cumpărate în bitcoin poate să scadă sau să crească brusc peste noapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri