S-a găsit sursa de unde vor fi finanțate promisiunile electorale. Se taie investițiile companiilor de stat

Data actualizării: Data publicării:
grindeanu dragnea

Guvernul ar putea aproba, vineri, un Memorandum care se află pe ordinea de zi, prin care societăţile şi companiile naţionale, societăţile cu capital integral sau majoritar de stat precum şi regiile autonome vor fi obligate să transfere la bugetul de stat cel puţin 90% din profitul net realizat anul trecut.

grindeanu dragnea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Memorandul care va fi discutat vineri, în şedinţă, are ca temă mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/ Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, potrivit ordinii de zi a şedinţei Executivului.

Ideea majorării cotei de profit vărsate la buget de către companiile de stat a fost avută în vedere şi de Guvernul Cioloş, cu majorarea cotei respective de la 50% la 75% pentru anul 2015.

Potrivit unei analize a Profit.ro, Guvernul estimează să obţină suplimentar în 2017 aproximativ un miliard de lei din dividendele acordate de companiile la care este acţionar pentru a-şi putea finanţa promisiunile electorale, sacrificând probabil programul de investiţii necesar eficientizării acestora.

Veniturile din dividende înregistrează una dintre cele mai spectaculoase majorări în proiectul de buget, de 42,53%, comparativ cu încasările de anul trecut.

Guvernul Grindeanu şi-a bugetat venituri de 3,147 miliarde de lei din dividende, cu aproape un miliard peste cele înregistrate în 2016, de 2,2 miliarde de lei.

În prezent, potrivit Ordonanţei 64/2001, din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, „minimum 50% reprezintă vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat”.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri