Statul a cheltuit cu 6,5 miliarde de lei mai mult decât a încasat în primele 8 luni ale anului

Data publicării:
grafic

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentând 0,78% din PIB, în creştere de peste două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor, trase în sus mai ales de salariile bugetarilor, a depăşit avansul încasărilor, arată datele publicate luni seară pe site-ul Ministerului Finanţelor.

După primele şapte luni, bugetul consolidat avea un deficit de 5,1 miliarde lei, reprezentând 0,63% din PIB, ceea ce indică un deficit de circa 1,4 miliarde lei în luna august.

În primele opt luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a înregistrat un deficit de 0,41% din PIB sau 3,1 miliarde lei.

Principalul motiv al execuţiei bugetare slabe din primele opt luni ale acestui an a fost creşterea încasărilor la buget într-un ritm inferior ritmului de creştere a cheltuielilor. 

„Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,4 miliarde lei, reprezentând 19,2% din PIB, au fost cu 8,9% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 166,9 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 11% faţă de primele opt luni ale anului trecut, arată raportul bugetar lunar.

Pe categorii de venituri, creşteri importante au fost înregistrate în primele şapte luni la încasările din contribuţiile sociale (+16,6%), din impozitul pe salarii şi venit (+10,4%), din venituri nefiscale (+14%) şi din venituri din capital (+13,4%)..

„Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 6,4% faţă de perioada similară din 2016, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcţii speciale. Încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut cu 66,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în raport.

Încasările din TVA s-au redus în primele opt luni cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce, în primele şapte luni, scăderea a fost de cu 4,6%.

Încasările din accize au fost cu 5,2% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind influenţate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.

Totodată, sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 7 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în primele şapte luni de 166,9 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, ceea ce reprezintă o încetinire faţă de primele şapte luni, când rata de creştere era de 11,4%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 21,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut şi la începutul acestui an. 

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, subvenţiile sunt în creştere cu 4,6%, în timp ce cheltuielile cu asistenţa socială au urcat cu 11,3%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 10,5 miliarde lei, respectiv 1,3% din PIB, în scădere cu 29,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, când au fost 14,9 miliarde lei (2% din PIB).

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut, şi pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri