Trei din patru bănci nu plătesc impozit pe profit

Data publicării:
ionut misa director directie mari contribuabili anaf

Din cele 46 de bănci din România, 31 sunt pe pierdere. 15 bănci au plătit impozit pe profit în ultimii 5 ani, spune ministrul de Finanțe.

Un număr de 31 dintre cele 46 de bănci din România sunt pe pierdere şi doar 15 bănci au plătit impozit pe profit în ultimii 5 ani, a declarat miercuri, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa. El dă vina pentru această situaţie pe aşa-numitele "operaţiuni de optimizare fiscală" efectuate de bănci.

"Este vorba de tot felul de operaţiuni aşa-numite de optimizare fiscală. Spre exemplu, băncile se împrumută la banca-mama, la dobânzi de 19%. În intervalul acestor 5 ani se împrumutau la banca-mama şi ulterior plasau credite pe piaţa românească la o dobândă mult mai mică. Nu îţi trebuie studii, e evident că ieşi în pierdere", a explicat ministrul Finanţelor.

Legislația însă permite Fiscului să nu recunoască cu ocazia controalelor făcute dobânda artificial umflată, anormal de mare, plătită de bănci companiilor mamă. Fiscul în astfel de situații poate recalcula profitul însă pentru aceasta trebuie mai întâi să meargă în control.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri