Firme executate silit de Fisc pe baza unei legi desființate

Data publicării:
55c31255682ccfa6764f8560

Avem un nou Cod de Procedură Fiscală (legea 207/2015) și un nou Cod Fiscal (legea 227/2015),  dar cel mai probabil nu și funcționari ai Fiscului care să afle de elaborarea unor noi prevederi în domeniu. Altfel nu se explică faptul că firma Allied Green Co SRL din Prahova a primit în luna aprilie o somație de plată a unei sume de 5.924 lei în baza ”art 145 din OG 92 2003 privind Codul de Procedură Fiscală ” de la Serviciul Fiscal Orășenesc Băicoi, județul Prahova.

Ordonanța de Guvern  92 din 2003 a fost însă abrogată cu începere din 1 ianuarie 2016. ”Prezentul cod intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016 (...)  La data intrării în vigoare a prezentului cod  se abrogă OG 92/2003  privind Codul de Procedură Fiscală”, arată legea 207/2015 care este noua reglementare în materie.

Primirea somațiilor de plată întocmite după vechile prevederi nedumerește mediul de afaceri. ”La mai bine de patru luni de la abrogarea Ordonanței Guvernului 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală (...) Ministerul Finanțelor, prin direcțiile sale - administrații, servicii fiscale- transmite somații, terț popriri către contribuabili invocând o legislație care nu (mai – n.red.) există. În ce țară trăim?”,  se întreabă retoric Tatiana Coman, responsabilul firmei Allied Green Co.

Dar este normală situația? Dan Schwartz, consultant fiscal explică. ”Vechea prevedere mai are doar efecte tranzitorii, respectiv în cazul unor inspecții fiscale declanșate anul trecut, când vechile prevederi erau în vigoare”, a declarat el pentru Digi24.ro. Ori nu acesta este cazul de față.  ”Sumele provin din declarațiile fiscale depuse de societate în 24.03.2016 pentru contribuțiile aferente salariilor achitate în februarie 2016” explică Tatiana Coman care prezintă și titlurile executorii aferente.

Firma, executată la pachet cu clienții

Probabil că noile prevederi nu diferă cu mult de vechile prevederi atunci când vine vorba de executări silite. Este însă neplăcut să fii executat fiscal pe baza unor legi abrogate și, mai mult, să fie executați fiscal și clienții tăi. Fiscul a trimis ”adrese de înființare a popririi  asupra sumelor datorate debitorului de către terți” unui număr de 394 de clienți ai firmei menționate. Anume dacă firma Allied Green Co nu își plătește datoria de 1.000 de euro atunci Fiscul se îndreaptă asupra sumelor pe care clienții acesteia trebuie să i le plătească.

O posibilă explicație. Tatiana Coman crede că situația se datorează faptului că legislația s-a schimbat dar nu și sistemul electronic aferent. Explicația ei pare a sta în picioare. Somațiile Fiscului menționează că acestea ”au fost editate prin sistem informatic (...) conform OG92/2003 Codul de Procedură Fiscală”, se arată în josul unei astfel de document. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri