Firmele de recuperare a creanțelor, mai înțelegătoare cu datornicii decât băncile

Data publicării:
bani 3-5

160.000 de franci elveţieni a luat de la bancă Valentin Coloji. Era 2007, iar ca să primească banii şi-a ipotecat casa.

Am plătit până în 2012 ratele la el după care, din cauza crizei, nu am mai putut suporta ratele. Am ajuns la discuție cu banca, să vedem cum mai putem reduce din rată. Nu s-a putut nimic”, spune Valentin Coloji.

Ca să aibă bani să achite datoria, bărbatul a încercat să-şi vândă apartamentul, dar banca nu i-a dar acordul. În urmă cu o lună, Valentin Coloji a ajuns pe mâna recuperatorilor, care s-au arătat ceva mai înţelegători.

Acum sunt în discuții cu firma de recuperare, să vedem cum putem ajunge la un consens, să stingem această datorie care tot crește și crește”, explică bărbatul.

Cel mai bine este să ajungi la o înţelegere cu proprietarul casei asupra unui plan de rambursare. Avantajul este că poţi negocia ca dobânda să fie îngheţată. A doua opţiune este să vinzi casa în baza unui efort comun pentru a obţine câţi mai mulţi bani de pe urma ei. Dacă poţi face, asta este normal să îi oferi un discount din datorie”, apreciază Georg Kovacs, directorul general al unei firme de recuperare a creanţelor.

Pe mâna recuperatorilor au ajuns, în ultimii ani, numeroşi români datornici fie la bănci, fie la companiile de utilităţi.

Avem 2-3 milioane de clienţi. Mereu încercăm să negociem cu ei să găsim o rezolvare amiabilă şi doar dacă suntem nevoiţi îi acţionăm în instanţă. În momentul de faţă avem aproape 300.000 de dosare de executare silită pe rolul instanţelor”, spune Georg Kovacs.

Iar această companie deţine doar un sfert din piaţa de colectare de creanţe, căreia criza i-a adus o creştere anuală de 10-15%.

În toamnă se preconizează că vor fi mai fi miliard de euro credite care se vor vinde, băncile vânzând aceste credite şi cu 5% din valoare”, afirmă avocatul Gheorghe Piperea.

Firmele îşi recuperează în 4-5 ani banii plătiţi băncilor pentru preluarea acestor împrumuturi cu probleme.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri