Fiscul vrea să afle dacă polițele de asigurări își justifică prețul

Data publicării:
masina accident avarie asigurare GettyImages-493811841

Potrivit unor surse din autoritatea de supraveghere financiară citate de Hotnews vor începe controale ample şi vor fi atipice. Experţii Fiscului nu se vor duce să caute firmele de plata taxelor, ci vor analiza contracte pentru a descoperi dacă nu e vorba de un eventual export de profit care să ducă la pierderi care mai apoi să justifice ridicări de tarife la poliţe.

Vor fi controlate contractele de consultanţă, transferul riscului şi majorările de capital. Controlul se pare că a pornit de la câteva adrese ale ASF trimise fiscului. Digi24 a căutat să confirme această informaţie şi răspunsul primit de la oficialii autorităţii a fost „Nu comentăm!”. Să ne uităm şi din altă perspectivă. Dacă informaţia era falsă, atunci ar fi negat-o.

ASF care se uită la datele financiare ale asiguratorilor ar fi observat fluxuri importante care ieşeau din firme către firme de reasigurare înregistrate prin off-shore-uri. Pentru cei cu memoria mai lungă a fost una dintre problemele identificate şi la Astra, ajunsă în faliment.

Dacă ar fi să stăm strâmb, adresa asta a ASF ar arăta cumva că şi-a cam declinat competenţa către Fisc la a desţeleni domeniul aceasta. Şi cumva că e depăşită. Dar e şi competenţa Fiscului.

Dacă cumva se descoperă că făceau export de profit către alte firme afiliate, atunci chair e treaba Fiscului. Doar că e greu de dovedit. La mărfuri există grile clare cu preţuri de transfer. E mai greu de analizat preţul corect la un contract de consultanţă sau de managment. Sau al unui contract de reasigurare. Dificil, dar nu imposibil.

Ar mai trebui să remarcăm totuşi unde s-a ajuns cu treaba asta. Pare a fi un război între instituţii şi firme. ASF a încercat prin diverse măsuri să mai introducă unele reguli în piaţă. Inclusiv cea de a stabili tarifele RCA în funcţie de daunele pe acest segment. Asiguratorii, rapid au luat poziţie şi au spus că ar fi neconstituţional să se intre cu reglementări şi piaţa concurenţială stabileşte nivelul. Ar fi împotriva regulilor de a căuta profitul.

Transportatorii au ieşit în stradă împotriva scumpirii poliţelor RCA şi acum spun că au crescut tarifele la început de an şi sunt iarăşi nemulţumiţi.

În tot cazul controlul acesta al Fiscului va fi interesant. Pentru că e foarte complex probabil că va dura, dar chiar va fi interesant ce vor descoperi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri