Fitch: România, în al doilea eșalon al țărilor beneficiare a trecerii la euro

Data publicării:
bani euro teancuri captura-1

În cazul adoptării euro în statele din Europa Centrală și de Est (CEE), care nu sunt încă membre ale zonei euro, principalele beneficiare vor fi Croația și Bulgaria , în timp ce România și Ungaria sunt într-o situație intermediară, iar Cehia și Polonia vor beneficia probabil cel mai puțin, se arată într-o analiză publicată luni de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings.

Aderarea la zona euro rămâne o perspectivă îndepărtată deoarece a dispărut din agendele politice ale tuturor celor șase state din CEE. Efectele adoptării euro asupra ratingurilor acestor state diferă de la neutru la pozitiv, în timp ce calificativele pentru datoriile în valută vor fi probabil revizuite în creștere, cu o treaptă sau, în cazuri excepționale, cu două trepte, apreciază agenția.

Economia deschisă a Ungariei va avea de beneficiat de pe urma reducerii costurilor de tranzacționare. "Euroizarea" (nivelul ridicat al împrumuturilor în euro către sectorul privat și cel guvernamental) din cele două țări este, de asemenea, mai limitată decât în Bulgaria și Croația, deși în Ungaria ponderea împrumuturilor în euro în totalul datoriei guvernamentale este ridicată (23% din PIB). Ținând cont de nivelul ridicat al datoriei externe nete ridicate, adoptarea euro va întări finanțele externe în România și Ungaria, afirmă Fitch.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri