Florin Cîțu: Cum poate atinge Guvernul deficitul de 3%

Data publicării:
Florin-Citu

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, economistul Florin Cîțu, senator PNL, afirmă că ținta de deficit de 3% este ”o diversiune”.

Atingerea unui deficit de 3% pe cash (adică fără a lua în calcul angajamentele de plată ale Guvernului) nu va fi posibilă decât prin tăierea investițiilor, afirmă Florin Cîțu. ”PSD poate să ajungă la un deficit de 3% pe cash în 2017 dacă după ce a tăiat 10,6 miliarde de lei de la investiții va continua să mai taie din cheltuieli. Mai simplu, Dragnea va tăia la sânge orice altă cheltuială în afară de pensii și salarii pentru a atinge deficitul de 3% pe cash”, spune el.

”Doar un miracol sau un artificiul contabil va face ca deficitul ESA (cel pe care il monitorizează UE) sa fie mai mic de 3%”, adaugă el. Spre deosebire de deficitul pe cash cel ESA ia în calcul și angajamentele de plată ale Guvernului.

Cîțu susține că ținta de 3% deficit este una falsă. ”Conform angajamentelor semnate de România și pe care acum Dragnea-Tudose le aruncă la gunoi, ținta pentru acest an este de 1%”. Referirea sa este la ținta de deficit pe termen mediu (MTO), angajament luat de România.

În ultimii ani a mai existat o situație în care deficitul bugetar după nouă luni era ridicat, iar în final s-a cifrat sub 3%. După primele nouă luni din 2013, în timpul guvernării Ponta 2, deficitul a fost de 1,3% din PIB, respectiv 8,14 miliarde lei, față de 6,8 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2017. La finele anului 2013 deficitul era însă mult sub pragul de 3%, situându-se la 2,52% din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri