FMI: 2015 este un an crucial pentru economia mondială

Data publicării:
Lagarde- Mediafax

Fondul Monetar Internaţional a revizuit nivelul creşterii economice din zona Euro pentru anul 2015, de la 1,2 la sută, la 1,5 la sută. Îmbunătăţirea se datorează preţului scăzut al petrolului, dobânzilor mici şi planului Băncii Centrale Europene de stimulare financiară în valoare de 1,1 trilioane de Euro. Şefa FMI a avertizat însă că există în continuare riscul unei perioade lungi cu creştere economică şi inflaţie scăzute. În plus, un factor mare de risc pentru zona euro rămâne Grecia.

Christine Lagarde: „Obiectivele rămân aceleaşi: să refacem stabilitatea, să asigurăm redresarea şi să garantăm faptul că Grecia se poate descurca singură cu finanţarea şi cu dezvoltarea economică. Acestea sunt obiectivele şi ele pot fi îndeplinite prin diverse căi”.

La nivel global, economia va creşte cu 3,5 la sută în 2015, potrivit estimărilor FMI. Dar pentru o creştere economică sustenabilă este nevoie de investiţii în mai multe domenii-cheie.

Christine Lagarde: „Banii trebuie investiţi în sănătate, în educaţie, pentru includerea în sistem a celor care nu au acces la pieţele financiare sau la piaţa muncii. Mă gândesc aici la persoanele defavorizate şi la femei”.

În paralel, ţări bogate precum Germania, China, Coreea de Sud şi Japonia sunt sfătuite să stimuleze consumul intern şi să nu se mai bazeze atât de mult pe exporturi, deoarece pe piaţa globală nu există o cerere atât de mare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri