FMI cere un deficit mai mic. Ministrul pentru buget: Orice discuţie sub 1,4% este exclusă, în acest caz s-ar îngenunchia definitiv economia românească

Data publicării:
darius valcov mediafax 1

 

 Ministrul Darius Vâlcov FOTO MediafaxFOTO

„Azi noapte, din partea FMI a apărut la discuţiile tehnice acest element nou prin care dumnealor au propus ca deficitul luat în calcul pentru 2015 să fie de 0,9%. Azi, la discuţiile de la ora 15.00, îl vom lămuri. Guvernul nu va accepta, nu am mandat pentru a discuta pe un deficit sub 1,4%”, a declarat la Digi24 Darius Vâlcov.

„Deficitul pe care noi îl discutăm e 1,4% la care avem doar două teme separate. Alocarea suplimentară pentru armată - un deficit suplimentar de 0,3% care să se ducă direct în bugetul apărării - şi pentru cofinanţarea fondurilor UE, suplimentar vom negocia 0,4% – 0,5%. Dacă niciuna nu se va realiza, deficitul pentru care suntem mandataţi e 1,4%. În niciun caz mandatul meu nu îmi dă voie să cobor sub această cifră.

Dacă nu vor fi de acord cu această majorare a deficitului nu o vom opera, dar se va vedea în bugetul apărării.

Oricum, acest deficit de 1,4% e negociat extrem de prost pentru situaţia României, dar noi ne încadrăm, închidem bugetul pe 1,4% fără niciun fel de problemă, dar nu acceptăm discuţii sub 1,4. Orice discuţie sub 1,4% pentru noi este exclusă, în acest caz considerăm că s-ar îngenunchia definitiv economia românească”, a adăugat ministrul.

"Regulile nu se schimbă în timpul jocului, nu acceptăm să discutăm decât din poziţia corectă. Sper ca această discuţie tehnică care s-a purtat la 1 noaptea să nu se confirme în discuţiile oficiale", a conchis acesta.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.

O nouă rundă de negocieri este programată să înceapă la ora 15.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri