Fondul Proprietatea renunță parțial al acțiunile OMV Petrom

Data publicării:
fondul-proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) va demara o vânzare parţială a participaţiei sale de 19% în OMV Petrom SA, cea mai mare companie petrolieră din România, printr-o ofertă publică secundară privind atât acţiuni, cât şi certificate de depozit având drept suport acţiuni ale societăţii (GDR - Global Depositary Receipt).

fondul-proprietatea

Foto: Zf.ro

„Fondul deţine la acest moment aproximativ 19% din capitalul social emis al societăţii (...) urmăreşte creşterea lichidităţii acţiunilor societăţii şi în acelaşi timp să rămână un investitor pe termen lung dedicat dezvoltării cu succes a societăţii”, se arată în comunicatul transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit News.ro.

Decizia a fost luată de FP „în conformitate cu angajamentul său de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliul Fondului”.

GDR-urile vor fi admise la listare pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală a instrumentelor financiare listate la London Stock Exchange (sub rezerva îndeplinirii anumitor criterii de eligibilitate).

“Oferta se aşteaptă să fie încheiată în trimestrul 4 din 2016, în funcţie de condiţiile de piaţă, aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi de confirmarea de către UK Listing Authority a eligibilităţii societăţii pentru admiterea pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority”, informează FP.

OMV Petrom a realizat în primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei (90 milioane euro), în scădere cu 61% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii vânzărilor cu 18%, la 7,19 miliarde lei (1,59 miliarde euro).

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni. Ministerul Energiei are o deţinere de 20,6%, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participaţie de 19%.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 14,67 miliarde lei (3,3 miliarde euro).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri