Fonduri europene risipite

Data publicării:
pasajploiesti

Pasajul suprateran din zona Gării Ploieşti Vest este una din cele mai importante lucrări de infrastructură începute în oraş, după Revoluţie. Pasajul peste calea ferată Bucureşti - Braşov uneşte oraşul de şoseaua ocolitoare de vest. Lucrările au demarat la începutul lui 2015.

Claudiu Loghin, reporter Digi24: „11 iulie 2015 a fost termenul iniţial pentru finalizarea lucrărilor la pasajul care se construieşte în vestul Ploieştiului. Apoi a apărut un nou termen, 30 decembrie 2015. Acum, Primăria vorbeşte despre sfârşitul lunii martie, a anului viitor. ”

Valoarea totală a lucrărilor la pasaj este de peste 66 de milioane de lei, bani europeni. Întârzierile de pe şantier fac ca Primăria Ploieşti să piardă, doar în acest proiect, finanţări europene de 46 de milioane de lei. O altă investiţie întârziată este reabilitarea Hipodromului Ploieşti, un proiect de peste 77 de milioane de lei. Lucrările ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul lui 2015, dar...

Claudiu Loghin, reporter Digi24: „Primăria a avansat un nou termen, 30 iunie 2016, iar acest lucru înseamnă un efort suplimentar de aproape 16 milioane de lei, la bugetul local.”

Primăria Ploieşti pierde bani europeni în nu mai puţin de nouă proiecte. Pe lângă pasajul de vest şi hipodrom, în întârziere sunt şi lucrările de amenajare a unui parc, ridicarea unui centru de excelenţă în afaceri şi schimbarea tâmplăriei unui liceu.

Localnic: „A fost perioadă foarte bună de lucru şi nu s-a lucrat. Dar nu ştiu de ce...”

Dacă lucrările nu vor fi terminate nici la jumătatea anului viitor, autorităţile locale trebuie să dea înapoi toţi banii europeni cheltuiţi.

Liviu Muşat, preşedinte ADR Sud Muntenia: „Orice cheltuială după 1 ianuarie se face pe cheltuiala exclusivă a beneficiarului. Chiar dacă se fac aceste cheltuieli şi proiectul nu se finalizează după 30 iunie, există riscul ca beneficiarii să fie obligaţi să returneze fondurile primite până la 30 decembrie 2015.”

Reprezentanţii Primăriei Ploieşti spun că instituţia nu are nicio vină în întârzierea lucrărilor.

Alina Istrătescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ploieşti: "Deşi lucrările au fost licitate la timp, a trecut un timp foarte mare din momentul adjudecării licitaţiei şi până la încheierea efectivă a contractului, din cauza contestaţiilor repetate".

Autorităţile locale din Ploieşti au făcut o listă cu stadiul lucrărilor în fiecare proiect întârziat şi cer Guvernului să aloce banii necesari din fondul de rezervă. Oficialii Primăriei spun că acolo unde vina întârzierilor este a proiectanţilor sau a constructorilor, îi vor da pe aceştia în judecată, pentru a-şi recupera prejudiciile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri