Gazele s-ar putea scumpi cu 9% în a doua jumătate a anului

Data publicării:
GAZE MAJORARE-1

„Nu există nicio posibilitate să crească preţurile mai devreme de 1 iulie. Preţurile se formează şi se dau publicităţii de către ANRE pentru o perioadă trimestrială. Nu putem, la mijloc de trimestru, să schimbăm”, a declarat Niculae Havrilet, preşedintele ANRE.

La ultima vizită a delegaţiei Fondului Monetar Internațional, oficialii instituţiei financiare au cerut ca, de la 1 aprilie, preţul gazelor să fie majorat de la 53 la 62 de lei pe MWh. Mai exact, populaţia ar fi trebuit să plătească mai mult cu 16%. Însă Guvernul anunţa luna trecută că scumpirea va fi de numai 5%.

„Noi am spus că, în acest moment, populaţia României nu poate suporta creşteri foarte mari”, a spus Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Noul scenariu avansat de ANRE ţine însă cont şi de costurile distribuitorilor de gaze, aşa că scumpirea ar putea fi mai mare. Distribuitorii s-au plâns că au încasări mai mici pentru că populaţia consumă mai puţine gaze.

Întrebat dacă majorarea ar putea fi de 9%, astfel încât să fie şi în beneficiul distribuitorilor, preşedintele ANRE a răspuns: „Da, am ţinut cont şi de ceea ce au solicitat distribuitorii, având în vedere scăderea cu 3% a consumului general”.

Specialiştii spun că autorităţile majorează tarifele din domeniul energiei fără a face însă studii de impact.

„Trebuie ţinut cont de posibilitatea reală a populaţiei să suporte, dar nu pot ca acest preţ să îl inventez cum vreau eu, că e mare sau e mic. Dacă vrem să stabilim un preţ, ar trebui să ne uităm în lege, iar legea spune că trebuie să se facă un studiu”, a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor naturale.

Cu sau fără studiu, Guvernul trebuie să stabilească noi date pentru calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale. Autorităţile au anulat deja scumpirile care fuseseră programate pentru toamna trecută şi începutul acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri