Guvernul neagă naţionalizarea Pilonului II de pensii

Data publicării:
viorel stefan_gov ro
Viorel Ștefan

Ministrul Finanțelor neagă vehement orice intenție de a naționaliza Pilonul II de pensii. Premierul i-a cerut să dezmintă public acest lucru, în ședința de Guvern, după ce a fost lansat public un avertisment din partea celui mai mare fond din acest domeniu, NN.

Viorel Ștefan este ferm: Nu există nicio urmă de intenție ca statul să preia administrarea banilor care se depun de aproape 10 ani în fondurile private, pentru a se întoarce ulterior la contribuabili ca pensie.

Această informare nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie aberantă în legătură cu Pilonul II de pensii. Pilonul II este o schemă financiară de succes, administratorii de fond realizează un randament foarte bun. Numărul celor care participă la această schemă se apropie de șapte milioane de cetățeni”, a spus ministrul.

Declarațiile sale vin după ce NN Pensii a lansat un avertisment public privind posibila naționalizare a Pilonului II de pensii.

Fondul de pensii și-a anunțat clienții cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomandă să se informeze despre contextul pieței.

Mai mulți oficiali au negat însă că s-ar pune problema naționalizării Pilonului II.

Am discutat situația cu reprezentanții pieței, am avut discuții informale cu reprezentanții Guvernului, ai Băncii Naționale. Nu sunt asemenea temeri. Nu are de ce cineva să se sperie de forma bugetului. Se sperie inutil, trebuie făcuta analiza pe buget să se vadă că nu este nevoie”, a spus Ion Giurescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

Giurescu a adăugat că informația a pornit de la liberalul Cătălin Predoiu care a făcut „o analiză mai superficială pe buget” și „nu a găsit altă soluție decât să dea acest anunț”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri